Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 10 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 10 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 10 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 13 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 15 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 15 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 17 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 18 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 19 ore în urmă
Nelu Tătaru, în control în Baia Mare: “Orice măsură restrictivă își face efectul în trei-patru săptămâni. În perioada următoare vom avea o creștere de cazuri” (VIDEO ȘI FOTO)
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat o vizită joi, 5 noiembrie, în municipiul Baia Mare. Acesta a dorit să verifice situația actuală pe Terapie Intensivă, la cea mai mare unitate medicală din județ.
În prezent, în Baia Mare, pacienți cu COVID-19 sunt internați la toate cele trei unități medicale de stat din municipiu, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Județean. Cum la Spitalul TBC a fost depășită capacitatea la Terapie Intensivă, în sensul în care s-au ocupat toate paturile, iar la Spitalul de Boli Infecțioase încă nu s-a amenajat secția de Terapie Intensivă, Spitalul Județean este nevoit, cu toate că nu este spital-suport COVID, să le preia. La Secția ATI-COVID (cu confirmați și suspecți de COVID-19) de la Județean se află, în prezent. 25 paturi.
În acest context a venit întâlnirea de lucru de joi, din Baia Mare. Prin programul național de dotare a unităților medicale, șase aparate de ventilație pentru Terapie Intensivă au intrat în dotarea Spitalului Județean “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. “Împreună cu președintele Consiliului Județean și cu managerul Spitalului Județean, am făcut o evaluare a capacității de răspuns pe Terapie Intensivă a unității medicale, în contextul evoluției pandemice. Am vizitat locația unde sunt 25 paturi pentru patologia Sars-Cov-2, în contextul în care avem un indice de 3,3 la nivelul județului Maramureș, dar și o transmitere comunitară. (…) Cele 25 paturi de Terapie Intensivă (n.red. – Secția ATI amenajată pentru cei confirmați și suspecți de COVID-19) vor asigura calitatea actului medical pe acest segment pe patologie Sars-Cov-2 în Maramureș”, a declarat presei Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a mărturisit că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, întrucât efectele restricțiilor nu se pot vedea pe moment. “Orice măsură restrictivă își face efectul în trei-patru săptămâni, 21-28 zile. Rămâne ca acele măsuri impuse în acest moment să își facă efectul. Vom face o evaluare a răspunsului în această perioadă. În perioada următoare vom avea o creștere a numărului de cazuri. Sperăm că această creștere să nu fie accentuată, iar cazurile să nu fie de o asemenea gravitate pentru a se ajunge la Terapie Intensivă. Repet, și spun asta cu fiecare ocazie. Această pandemie nu se tranșează în spital. De aceea ne-am întâlnit, pentru a asigura un suport de paturi de Terapie Intensivă în condițiile avem o creștere a numărului de cazuri grave. Însă, haideți să nu așteptăm aceste cazuri. Personalul medical este obosit deja după atâtea luni de zile, căutăm să gestionăm tot ceea ce apare în poarta acestui spital. În contextul în care vom respecta niște reguli, vom avea o încetinire a transmiterii comunitare, vom avea și un număr mai mic de cazuri și vom putea să gestionăm și calitativ altfel pe cei care se prezintă la spital”, a spus Nelu Tătaru.
Ministrul a îndemnat cetățenii să participe la reducerea numărului de cazuri. “Haideți să ne întoarcem la ceea ce înseamnă spital, la ceea ce înseamnă patologie, la ceea ce înseamnă pacient care se îndreaptă către o unitate spitalicească, haideți să avem cu toții, pe acest câmp de luptă, o componentă la care să contribuim. Partea de spital este cea mai importantă în acest moment, dincolo de activitatea noastră medicală. La nivel local, fiecare comitet județean pentru situații de urgență restricționează acolo unde vede că sunt focare, acolo unde există transmitere și acolo unde sunt reguli care nu sunt respectate”, a mai arătat Nelu Tătaru.
Dotarea Spitalului Județean cu șase aparate de ventilație nu a fost singura temă de discuție abordată de ministrul Sănătății și autoritățile județene. S-a discutat despre dotarea și modernizarea sistemului medical, reabilitarea blocului operator și extinderea UPU.
O altă temă de discuție cu ministrul Tătaru a fost în jurul preluării de către Consiliul Județean a Spitalului de Recuperare din Borșa, în vederea reabilitării și modernizării din fonduri europene a acestei unități medicale importante pentru sănătatea maramureșenilor. În plus, se va implementa în Maramureș un sistem integrat de management al unităților medicale, după o analiză riguroasă.
VEZI VIDEO AICI!
DirectMM.ro