Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 19 minute în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 4 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 4 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 5 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 5 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 19 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
„Noaptea Viflaiemurilor” în Vişeu de Sus; Tradiția continuă de peste 100 de ani
În Ajun de Crăciun, 24 decembrie, începând cu ora 21:00, în Vișeu de Sus va avea loc binecunoscutul eveniment „Noaptea Viflaiemurilor”. Aceasta este cunoscută ca fiind cea mai spectaculoasă noapte de Ajun din țară.
Viflaimul este un spectacol de teatru popular, inspirat din viaţa Mântuitorului, pus în scenă cu personaje biblice precum Iosif, Maria, Irod, păstorii şi magii. Există însă şi personaje ca Moartea şi Dracii, care au rolul de a alunga spiritele rele.
Mai exact, obiceiuri, colinde, port autentic, o tradiție care continuă de peste 100 de ani.
„Ajunul Crăciunului aduce, atât pentru locuitorii orașului Vișeu de Sus, cât și pentru miile de turiști care ne trec pragul în această perioadă, momente UNICE în lume, nemaiîntâlnite altundeva.
Măștile, scenetele de Viflaim puse-n operă de adevărați actori veniți de la toate bisericile din oraș, tradițiile cu totul și cu totul deosebite, miile de spectatori veniți de pretutindeni, transformă localitatea noastră într-un tărâm de-a dreptul de poveste.
Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeu de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.
Vă invităm, așadar, ca și în acest an, în seara Ajunului Crăciunului, duminică, 24 decembrie, începând cu ora 21:00, să petrecem împreună, în fața Casei de Cultură din Vișeu de Sus, Noaptea Viflaiemurilor!
Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare!”, anunță primarul Vasile Coman.
Foto – Discover Vișeu de Sus