Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 2 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 3 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 4 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 8 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 8 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 9 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 9 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 9 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 11 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 12 ore în urmă
„Noaptea Viflaiemurilor” în Vişeu de Sus; Tradiția continuă de peste 100 de ani
În Ajun de Crăciun, 24 decembrie, începând cu ora 21:00, în Vișeu de Sus va avea loc binecunoscutul eveniment „Noaptea Viflaiemurilor”. Aceasta este cunoscută ca fiind cea mai spectaculoasă noapte de Ajun din țară.
Viflaimul este un spectacol de teatru popular, inspirat din viaţa Mântuitorului, pus în scenă cu personaje biblice precum Iosif, Maria, Irod, păstorii şi magii. Există însă şi personaje ca Moartea şi Dracii, care au rolul de a alunga spiritele rele.
Mai exact, obiceiuri, colinde, port autentic, o tradiție care continuă de peste 100 de ani.
„Ajunul Crăciunului aduce, atât pentru locuitorii orașului Vișeu de Sus, cât și pentru miile de turiști care ne trec pragul în această perioadă, momente UNICE în lume, nemaiîntâlnite altundeva.
Măștile, scenetele de Viflaim puse-n operă de adevărați actori veniți de la toate bisericile din oraș, tradițiile cu totul și cu totul deosebite, miile de spectatori veniți de pretutindeni, transformă localitatea noastră într-un tărâm de-a dreptul de poveste.
Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeu de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.
Vă invităm, așadar, ca și în acest an, în seara Ajunului Crăciunului, duminică, 24 decembrie, începând cu ora 21:00, să petrecem împreună, în fața Casei de Cultură din Vișeu de Sus, Noaptea Viflaiemurilor!
Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare!”, anunță primarul Vasile Coman.
Foto – Discover Vișeu de Sus