Avertizare avalanșă! Pericol ridicat în zonele montane! - 8 ore în urmă
Un băimărean plecat din Austria este de negăsit din august 2024 - 8 ore în urmă
Premieră pe Aeroportul Internațional Maramureș - 8 ore în urmă
În satul Prislop se va desfășura cea de-a V-a ediție a evenimentului cultural „Povești trăite, istorii povestite din Țara Chioarului” - 10 ore în urmă
Băimăreanca Mara Popov, pe scena X Factor; O putem urmări în această duminică - 11 ore în urmă
Anunț al Poliției Județene Maramureș: „Ziua Vinului” – Sărbătoriți cu responsabilitate! - 13 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare anunță cu regret trecerea în eternitate a poetului Ioan Meteș Morar-Chelințanu - 13 ore în urmă
Acțiune de amploare pe drumurile din Maramureș - 13 ore în urmă
Palatul Administrativ din Baia Mare a intrat în reabilitare - 13 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii de la C.S.Ș Baia Sprie la competiƫia MiniCupa României 2025 schi alpin - 14 ore în urmă
Noi cercetări arheologice de teren în sudul județului Maramureș
Începând cu anul 2014, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş a iniţiat un proiect de cercetare care are ca scop investigarea, prin cercetări de suprafaţă şi sondaje, a zonei ce formează azi limita sudică a judeţului Maramureş (începând de la graniţa cu judeţul Bistriţa-Năsăud, spre est, până la limita cu judeţul Satu Mare, spre vest).
În prima parte a cercetării (anii 2014-2019) a fost vizată zona sud-estică a judeţului Maramureş, respectiv dealul ce desparte Depresiunea Lăpuşului de bazinul hidrografic al Someşului, zonă cunoscută geografic ca şi Culmea Brezei. S-a reuşit cercetarea zonei din jurul Vârfului Breaza până la Dealul Curmătura (unde se află şoseaua ce leagă localităţile Târgu Lăpuş şi Căşeiu), spre Dealurile Vimei – Baba și Cheile Babei.
În anii 2020-2021 cercetarea de suprafață a ajuns în zona Dealului Mesteacăn (la est și vest de drumul european E58) până în zona Dealului Cornu Pleșii și Prisnelul. În acest ultim punct, la granița cu județul Sălaj au fost descoperite câteva fragmente ceramice aparținând epocii bronzului, reprezentând o dovadă a locuirii acestei zone în urmă cu 3000 de ani.
Cercetările din anul 2022 au pornit din această zonă (șaua de legătură Cornu Pleșii-Prisnel) înspre vest, într-o primă etapă până în zona dealurilor de la sud de satul Fericea, până la valea Fericii/Cheudului. În a doua etapă au fost investigate dealurile înalte situate între valea Fericii/Cheudului și Culoarul Țicăului (râul Someș).
În acest an, cercetările de teren privind identificarea unor posibile situri arheologice în zona sudică a județului Maramureș au continuat în zona aflată la vest de râul Someș, la granița județului Maramureș cu județul Sălaj. Astfel au fost cercetate Dealurile Țicăului, cu altitudini de până la 380 m, până spre limita dintre localitățile Țicău și Arduzel. Cercetările din acest an nu au dus la identificarea unor urme de locuire în aceste zone înalte. Semne de întrebare ridică mai multe gropi găsite pe unul dintre vârfurile împădurite ale Dealurilor Țicăului, acestea fiind posibil să fie rezultatul unor acțiuni naturale – avene, fie rezultatul unor acțiuni antropice – extragerea de var.