Elevii din Ocna Șugatag vor susține momente artistice și ateliere „Din drag pentru mama” - 1 oră în urmă
Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 13 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 13 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 14 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 16 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 18 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 19 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 19 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 19 ore în urmă
Noi exponate: Vitrina cu minerale maramureșene a fost reamenajată la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare
Dintre cele 5975 de minerale descrise ca specii valide la nivel internațional (IMA Master List of Minerals, septembrie 2023), în formațiunile geologice ce alcătuiesc teritoriul României au fost identificate, de-a lungul timpului, peste 1000 de minerale.
Conform IMA (International Mineralogical Association), forul competent în administrarea bazei de date mineralogice internaționale, în țara noastră au fost descoperite și descrise pentru prima dată pe plan mondial un număr de 38 de minerale.
În așa numita fostă regiune minieră Baia Mare, de unde provine întreg patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, au fost descrise pentru prima dată pe plan mondial 9 minerale, 6 dintre acestea la mina Baia Sprie, 1 la mina Cavnic, 1 la mina Herja și 1 la mina Dealul Crucii.
Încă de la realizarea expoziției permanente din bd Traian nr. 8, în anul 1989, în cadrul Muzeului de Mineralogie a existat o vitrină dedicată acestor minerale, denumită sugestiv „Minerale maramureșene”.
„Pe această cale dorim să anunțăm reamenajarea și dezvoltarea acestei vitrine prin adăugarea unora dintre mineralele descrise pentru prima dată în lume în zona Baia Mare, care nu făceau parte din colecția Muzeului până în prezent.
Vă invităm să admirați noua vitrină și noile exponate!” – transmit cei de la Muzeu.