Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Noi reguli pentru creșterea porcilor: nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră cu încălțăminte dezinfectată
Pesta porcină schimbă regulile după care românii pot crește porci în gospodării, pentru consumul propriu. Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat un proiect de ordonanță de urgență care prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu iau măsuri de biosecuritate și nu respectă restricțiile impuse de autorități, digi24.ro.
Printre altele, în document scrie că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată.
Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: „Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.
Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc.
Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge.
Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”.