Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 1 oră în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 4 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 6 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 6 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 8 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 9 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 9 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 9 ore în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 10 ore în urmă
Noiembrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice de toamnă caldă, temperaturi de 14 grade media pe regiune
Noiembrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice de toamnă caldă, temperaturi de 14 grade media pe regiune
Toamna și-a intrat treptat în drepturi în toată aria naturală maramureșeană, în luna octombrie. Dar s-a întâmplat întâi episodic, cu intervale scurte de vreme răcoroasă, și cu precădere resimțite la munte, urmând ca abia apoi să constatăm trecerea la toamnă.
Așadar, vom avea parte încă de multe zile în care valorile termice vor fi chiar peste mediile multianuale, caracterizând ceea ce specialiștii numesc vară indiană, dar doar pe alocuri, dar valorile vor fi greu de descris ca fiind de vară. Practic vom avea încă zile cu valori peste mediile multianuale, de circa 22 grade în viitorul apropiat, dar vor fi valori episodice. Tiparul va fi de 7-9-13-14 grade ziua și de la 4-5 la 7-9 grade. Doar că vom avea și primele semnale de iarnă, cu maxime de la 4-5 la 7-9 grade și minime de 1-2-3-4 grade sau chiar sub 0 grade și cu burniță. Poate chiar sub acest model către decembrie și cu ninsori.
Acum
Primele zile de noiembrie aduc și reglarea de temperatură față de ceea ce înseamnă valori medii normale pentru această perioadă. Așadar, de la valori maxime de la 13-14 la 19-20 grade vom avea valori maxime de la 7-9-13-14 grade. Cele minime se vor menține de la 4-5 la 7-9 grade, local de la 1-2-3-4 grade. Abia după 7 noiembrie, e posibil să avem o nouă scădere a valorilor, în sensul de maxime de la 4-5 la 7-9 grade și minime de la 1-2-3-4 grade. Ploile vor fi în peisaj, în jurul a 1,3 și 7 noiembrie. Dar, desigur că modelele meteorologice pot să aibă modificări, astfel încât prognoza actuală să fie și ea, la rândul său, actualizată cu noua prognoza. Dar, deocamdată, cam așa sună!
Estimări pe 14 zile
În primele două zile din interval, vremea va fi deosebit de caldă, cu medii ale maximelor în jurul a de la 13-14 la 19-20 de grade și ale minimelor de la 7-9-13-14 grade. Ulterior, până la finalul primei săptămâni, vor fi variații termice, dar vremea va rămâne în general mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă. Media regională maximelor va fi de la 13-14 la 19-20 grade, iar a minimelor de 4-5 la 7-9 grade. În a doua jumătate a intervalului de referință, temperatura aerului va avea tendința să scadă continuu până la medii ale maximelor de la 7-9-13-14 grade și ale minimelor în jurul a 1-2-3-4 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în prima zi a lunii noiembrie și după data de 4 noiembrie.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 5 octombrie, precum și după data de 11 octombrie, dar vorbim despre ploi mai puțin însemnate cantitativ pe arii mici.
Estimări pe 4 săptămâni
Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (30 octombrie-7 noiembrie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată țara, dar mai ales în regiunile vestice și sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, deficitar în sudul și sud-estul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână. Săptămâna 2 (7-14 noiembrie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice și estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, cu precădere în vest, nord-vest și local în centru, exceptând regiunile sudice, unde cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână. Săptămâna 3 (14-20 noiembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, dar mai ales în sud-estul teritoriului. Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea regiunilor. Săptămâna 4 (20-27 noiembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara. Regimul pluviometric va fi excedentar în sudul, estul și local în centrul țării, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această perioadă. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.