Minaur va juca pentru bronz în Cupa României - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Copiii au nevoie de limite, de modele sănătoase și de alternative reale la timpul petrecut pe ecrane” - 7 ore în urmă
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, în misiune de reconciliere cu Washingtonul - 8 ore în urmă
David Popovici, cel mai rapid înotător din istorie la trei probe. ”De asta sunt tare mândru”, a mărturisit sportivul - 9 ore în urmă
Eveniment special în Baia Mare, la Colonia Pictorilor: „Heritage in Design”, născut din pasiunea pentru moștenirea culturală din văile Maramureșului voievodal - 9 ore în urmă
Lecție cu polițiști la Cupa României la box de la Sighet - 9 ore în urmă
În Săliștea de Sus va avea loc concertul de pricesne „Lăudați de Domnul” - 10 ore în urmă
Rezultat remarcabil: Iulia Ioana Vlad, Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale - 10 ore în urmă
Palatul Copiilor Baia Mare a vernisat expoziția „Icoana între inspirație și creație” la sediul Ministerului Educației și Cercetării - 10 ore în urmă
Semaforizare în regim galben intermitent pe timpul nopții - 10 ore în urmă
Nu există casă în satele Maramureșului, unde să nu fii invitat la masă
Din punct de vedere culinar, Maramureşul are anumite particularităţi. Nu există casă în Maramureș unde să nu fii invitat la masă pentru a gusta din puţinul care există în fiecare casă. Pentru maramureşeni, masa reprezintă un act cultural, cu valențe sociale, desfăşurat după cutume străvechi. Musafirul trebuie să consume toate alimentele şi băuturile cu care e servit, altfel se consideră că el vrea atâta rău gazdei, cât a lăsat în blid sau în pahar.
Turiştii care aleg să viziteze Maramureşul trebuie să ştie, înainte de toate că moroşanul îşi pofteşte oaspetele străin în casă, cu gândul că „i-o fi foame după atâta drum”. Oricine care trece pragul unei case din Maramureş ştie că întotdeauna oaspetele este poziţionat la masă „la loc de cinste”, la fel cum se întâmplă în cazul bătrânilor sau al oamenilor „cu vază” (preotul sau dascălul). Stăpânul casei, bărbatul de regulă, va bea primul din băutură şi abia apoi oaspetele. Tot aşa în Maramureş se ştie că nimeni nu începe să mănânce până nu se face semnul crucii, cu faţa către răsărit și până nu se rostește o rugăciune. Întodeauna, înainte de a tăia pâinea se face semnul crucii, practici pe care părinţii le-au învățat de la bunici şi care sunt transmise din generaţie în generaţie.
Bucătăria maramureșeană este un savuros colaj de mâncăruri tradiționale românești, ungurești și săsești. Doar aici poți găsi o diversitate atât de mare, începând de la zămuri (ciorbe și supe), până la papricaș, tocăniță, gomboti și balmoș. Bucătăria tradițională din Maramureș este compusă din preparate simple dar foarte gustoase. Ingredientele sunt provenite din gospodăria proprietarului, de aceea pensiunile rurale din Maramureș sunt foarte populare în rândul turiștilor străini sau autohtoni. Nu se compară gustul unei ciorbe cu găină de casă, cu una cumpărată de la supermarket. În asta constă cel mai mult savoarea alimentelor preparate în Maramureș. Sunt făcute natural, cu drag și multă pasiune, respectând aceleași tradiții străvechi care au consacrat acest loc de poveste.
Lăcrimioara ZOTA.