Minaur părăsește Cupa României! - 4 ore în urmă
Maramureșul, premiat la Târgul de Turism al României 2025 - 4 ore în urmă
Guvernul aprobă ordonanța privind plata muncii în zilele libere - 5 ore în urmă
Rezultate deosebite obținute de elevii Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din Sighet la Concursul Național de Fizică PHI - 5 ore în urmă
„Mărțișor de Centenar”: Atelier de confecționat mărțișoare la biserica din Săcălășeni - 6 ore în urmă
„Jurnalul Fericirii”, opera lui Nicolae Steinhardt, a fost tradus în engleză; Lansarea cărții a avut loc la New York - 10 ore în urmă
Ce parcări din Baia Mare trec în regim de „Parcare publică cu plată” - 11 ore în urmă
La Băiuț se organizează o nouă ediție a concursului de lenkere și săniuțe - 11 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare: Criza financiară și viitorul incert al clubului - 11 ore în urmă
Kaufland deschide un nou magazin în Baia Mare - 12 ore în urmă
Nu există casă în satele Maramureșului, unde să nu fii invitat la masă
Din punct de vedere culinar, Maramureşul are anumite particularităţi. Nu există casă în Maramureș unde să nu fii invitat la masă pentru a gusta din puţinul care există în fiecare casă. Pentru maramureşeni, masa reprezintă un act cultural, cu valențe sociale, desfăşurat după cutume străvechi. Musafirul trebuie să consume toate alimentele şi băuturile cu care e servit, altfel se consideră că el vrea atâta rău gazdei, cât a lăsat în blid sau în pahar.
Turiştii care aleg să viziteze Maramureşul trebuie să ştie, înainte de toate că moroşanul îşi pofteşte oaspetele străin în casă, cu gândul că „i-o fi foame după atâta drum”. Oricine care trece pragul unei case din Maramureş ştie că întotdeauna oaspetele este poziţionat la masă „la loc de cinste”, la fel cum se întâmplă în cazul bătrânilor sau al oamenilor „cu vază” (preotul sau dascălul). Stăpânul casei, bărbatul de regulă, va bea primul din băutură şi abia apoi oaspetele. Tot aşa în Maramureş se ştie că nimeni nu începe să mănânce până nu se face semnul crucii, cu faţa către răsărit și până nu se rostește o rugăciune. Întodeauna, înainte de a tăia pâinea se face semnul crucii, practici pe care părinţii le-au învățat de la bunici şi care sunt transmise din generaţie în generaţie.
Bucătăria maramureșeană este un savuros colaj de mâncăruri tradiționale românești, ungurești și săsești. Doar aici poți găsi o diversitate atât de mare, începând de la zămuri (ciorbe și supe), până la papricaș, tocăniță, gomboti și balmoș. Bucătăria tradițională din Maramureș este compusă din preparate simple dar foarte gustoase. Ingredientele sunt provenite din gospodăria proprietarului, de aceea pensiunile rurale din Maramureș sunt foarte populare în rândul turiștilor străini sau autohtoni. Nu se compară gustul unei ciorbe cu găină de casă, cu una cumpărată de la supermarket. În asta constă cel mai mult savoarea alimentelor preparate în Maramureș. Sunt făcute natural, cu drag și multă pasiune, respectând aceleași tradiții străvechi care au consacrat acest loc de poveste.
Lăcrimioara ZOTA.