15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - 7 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 8 ore în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 10 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 11 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 13 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 13 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 13 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 14 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 15 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 16 ore în urmă
O carte poștală ilustrată din Băsești, din 1908, este exponatul lunii la Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare
Exponatul lunii iunie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este o carte poștală ilustrată din localitatea Băsești. Aceasta a fost realizată în primul deceniu al secolul XX.
„Antetul cărții poștale, text tipărit cu majuscule în mai multe limbi (franceză, germană, italiană) ne obligă oarecum să facem precizarea că este vorba despre Uniunea Poștală Internațională înființată în anul 1874 la Berna, în cadrul căreia au fost stabilite proceduri operaționale comune și tarife poștale uniforme.
Cartea poștală a fost expediată din Băsești la 23.02. 1908 pe adresa „Drăgălașei Dșoare Valeria Caiman” din Oradea, de către dr. Iustin Iuga, binecunoscut în zonă ca fondator al corului plugarilor din localitate (1907). Printre altele autorul textului relatează primirea grandioasă făcută la sosire precum și la „castelul” lui George Pop de Băsești (1835-1919). Imaginile sau mai bine-zis, colajul de imagini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani, astfel încât vedem cum era odinioară Băseștiul în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop-Hossu Longin.
Mulțumim domnului Lucian Alexa Onea, domiciliat în Baia Mare, pentru donația făcută instituției noastre și ne manifestăm recunoștința pentru îmbogățirea pe această cale a fondului documentar referitor la George Pop de Băsești și la localitatea care-i poartă numele”, informează muzeografii Lucia Pop și Adrian Ciurcaș.