Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 5 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 5 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 6 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 8 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 9 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 10 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 11 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 11 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 11 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 15 ore în urmă
O casă tradițională veche de peste 100 de ani a fost adusă în curtea Facultăţii de Litere din Baia Mare (FOTO)
În anul 2019, profesorul Mircea Fărcaș, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar din Nord Baia Mare a avut ideea şi a demarat iniţiativa de a aduce o casă tradițională specifică Maramureșului în curtea Facultăţii de Litere.
Demersurile sale au avut succes, iar în locul unor tufişuri a ajuns în mijlocul studenților casa Florenilor din localitatea Săcel, donată de un inimos român, Ştefan Peter. Aici, casa-muzeu va fi folosită ca laborator didactic pentru studenţii şi masteranzii de la specializările Etnologie şi Etnoturism şi, de asemenea, pentru studenţii, elevii şi pentru toţi cei interesaţi de elementele identitare maramureşene şi româneşti.
Acţiunea decanului, denumită „Salvăm o casă tradițională”, a beneficiat de deschidere pe toate planurile. Cel mai de preţ ajutor i-a fost oferit de prof. Măriuca Verdeş, iniţiatoarea proiectului „Școala rădăcinilor străbune”, prin care se predă folclorul ca disciplină opţională în Maramureş şi care l-a găsit pe Ştefan Peter, dispus să doneze casa bunicilor Facultăţii de Litere. Alături de aceşti oameni inimoşi, decanul Mircea Farcaş a găsit deschidere şi sprijin gratuit la arhitect Laura Zaharia, care a întocmit întreaga documentaţie în vederea obţinerii aprobărilor necesare reconstruirii „Casei Florenilor”, iar dl. ing. Ioan Buda a pus umărul la propriu, demontând şi montând gratuit casa ţărănească maramureşeană, asigurând şi transportul acesteia.
Astfel, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Litere din Baia Mare, a reuşit salvarea unei case tradiţionale de peste 100 de ani de la dispariţie, manifestându-şi întreaga preţuire pentru cultura tradiţională românească, fiind un model nu numai pentru mediul academic naţional, ci şi internaţional.