Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 3 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 4 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 6 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 9 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 11 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 12 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 13 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 13 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 14 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 14 ore în urmă
O poveste în culori: Florin Rad, artistul din Maramureș care apără în țara noastră frontiera. Cum el și-a modificat viața, acum 7 ani, cu talentul!
O poveste în culori: Florin Rad, artistul din Maramureș care apără în țara noastră frontiera. Cum el și-a modificat viața, acum 7 ani, cu talentul!
Un polițist de frontieră din județul Maramureș acum este pentru colegii săi veritabil star. Asta după ce reprezentanții Poliției de Frontieră Române au publicat povestea pe contul oficial de socializare. Povestea sa este impresionantă!
„Pe Florin Rad, poliţist de frontieră la Sectorul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației l-am descoperit… într-o poză. Cineva îl fotografiase în timp ce scria, cu litere aldine, numele instituţiei din care face parte pe un perete al acesteia. Tocmai ce ieşise din tură, după o noapte pe frontiera de nord şi se “relaxa” înainte să plece acasă, hrănindu-şi pasiunea pentru pictura murală.
Acasă îl așteaptă fiica cea mica, Antonia și soția care i-a fost mereu sprijin și muză. Fiului său, Ionuț, nu-i poate trimite decât gândurile de iubire necondiționată.
– Florine, nu eşti obosit? l-au întrebat colegii.
Florin a scuturat din cap a negaţie, în timp ce înmuia pensula în vopsea:
– Mai am o literă şi gata. Azi vreau să termin.
A absolvit cursurile Școlii de Pregătire a Agenților de Poliției de Frontieră Avram Iancu, Oradea în urmă cu 15 ani şi îi place enorm să fie poliţist de frontieră, deşi recunoaşte că este o profesie dură care te solicită mult. Spune însă că nimic nu-i mai frumos decât atunci când, după o tură de noapte în care a străjuit munţii, vede răsăritul soarelui de după creste.
Cum la fel de mult îi place să picteze. Şi-a descoperit această pasiune de când era mic şi desena peste tot, doar că nu i-a dat prea multă atenţie. Până acum vreo 7 ani când niște prieteni de familie l-au rugat să le picteze ceva în camera copilului. A zis da instinctiv, apoi s-a pomenit în faţa unui perete alb care, ca prin magie, a prins viaţă din momentul în care a început să traseze primele linii.
De atunci, practic nu s-a mai oprit. S-a axat pe pictura murală, pe camere de copii, ilustrând povești, eroi din desene animate, reușind să aducă un plus de culoare și „viață” pereților pe care i-a pictat. L-a bucurat atât de mult fericirea pe care i-a adus-o copilului a cărui camera a desenat-o întâi, încât şi-a zis că asta îşi doreşte: să aducă bucurie copiilor.
În Sighetu Marmației, orașul de baştină, a pictat o mulţime de grădinițe, dar și două etaje ale Secției de Pediatrie a spitalului municipal. A pictat toţi pereţii maternităţii din urbe şi încă îşi mai aminteşte cât de plăcut surprinse au fost proaspetele sau viitoarele mămici la vederea pereţilor plini de culoare şi poveste.
– De câte ori desenez, îmi retrăiesc copilăria – ne spune Florin, cu zâmbet timid – iar bucuria, uimirea din ochii micuților când văd desenele mele sunt de neprețuit și foarte greu de uitat.
O mândrie mare a fost când a pictat Biblioteca Municipală din Sighetu Marmaţiei, acolo unde, copil fiind, mergea să împrumute cărţile ce i-au deschis mintea şi sufletul către lume.
Fiindcă îl pasionează și grafica a descoperit că astfel poate să le facă o bucurie şi colegilor, pe care îi impresionează de fiecare dată când îşi aniversează ziua de naştere sau onomastica cu un cadou mai special și anume cu câte un portret.
– Cred că societatea civilă ar trebui să ne vadă pe noi, profesioniştii de la interne, şi ca oameni, nu doar ca poliţişti. Să ne afle poveștile, să ne observe și latura creativă, să ne cunoască dincolo de ceea ce presa relatează ca şi cazuistică în care suntem implicaţi. Poate că aşa, încet, încet, nu vom mai fi asociați cu imaginea dură şi impersonală a unor rotiţe din sistem, mai buni sau mai răi, după cum se întâmplă, ci cu chipul unor oameni la fel ca ceilalţi, pentru care o pasiune este şi munca, dar şi bucuria de a dărui zâmbete – ne-a spus colegul nostru.
Florin, ești un exemplu pentru noi și îți mulțumim pentru tot ceea ce faci!”, arată acum reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
C.Ț.