Share
O seară magică sub cerul de februarie la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare

O seară magică sub cerul de februarie la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare

Cu o istorie de 56 de ani, fiind primul planetariu public din România (1969), Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare a oferit publicului o experiență extraordinară, un eveniment dedicat atât copiilor, cât și adulților pasionați de tainele Universului. Pregătiți impecabil pentru această seară de 7 februarie, organizatorii au instalat în curtea muzeului mai multe telescoape, fiecare îndreptat spre o atracție de neratat a cerului de iarnă: Luna, cu relieful său dramatic, Jupiter, însoțit de sateliții săi strălucitori, Marte, cu nuanțele sale roșiatice, și Venus, sclipind puternic în amurg.

Din păcate, Saturn a apus mult prea devreme pentru a putea fi observat în toată splendoarea sa, iar clădirile din jur au limitat și mai mult posibilitățile de observație. Astfel, am observat că acest muzeu al cunoașterii cerești se confruntă cu o provocare majoră: prea puțin spațiu pentru numărul tot mai mare de vizitatori. Ca dovadă, curtea și coridoarele s-au umplut rapid de entuziasm – copii uimiți de ceea ce descopereau prin ocularul telescoapelor și adulți cu expresii de curiozitate sinceră.

Dincolo de zona observațională din exterior, muzeul a pregătit și o experiență captivantă în interior. Pe coridoarele încărcate cu imagini spectaculoase ale principalelor corpuri cerești din Sistemul Solar și din Universul vizibil, vizitatorii au fost invitați într-o sală special amenajată, numită Sala Planetariului, unde s-a desfășurat un moment cu adevărat memorabil. Aici, sub cupola ce recrea bolta cerească, domnul Crișan Petru Ciprian, muzeograf al instituției, a susținut o prezentare interactivă – un adevărat curs de inițiere în astronomie.

A fost mai mult decât o simplă lecție. A fost o incursiune fascinantă prin misterele cosmosului, un spectacol al științei care a reușit să captiveze întreaga audiență. Prin explicații clare, ilustrații spectaculoase și un entuziasm molipsitor, evenimentul s-a transformat într-o călătorie de neuitat printre stele, galaxii și lumi îndepărtate.

După acest curs captivant, am observat cum domnul Crișan a ieșit în curte, aruncând o privire atentă spre telescoapele aliniate și publicul entuziast care încă se bucura de spectacolul cerului. Se asigura că toată lumea reușea să observe măcar o parte din minunile cosmice ale serii.

Din fericire, am reușit să schimb câteva cuvinte cu dânsul pe holurile înțesate de curioși. Pe lângă faptul că este un profesionist desăvârșit, pasionat de astronomie și de educație, este și un om amabil, săritor și mereu dispus să împărtășească din cunoștințele sale. Așa am aflat că este originar din Sibiu și a ajuns în Baia Mare atras de farmecul unei frumoase maramureșence. Norocul nostru!

Curios, l-am întrebat ce planuri are Muzeul pentru perioada următoare. Cu un zâmbet plin de entuziasm, mi-a spus: „Dacă ți-a plăcut ce s-a întâmplat în această seară, atunci pe 28 februarie îți va plăcea și mai mult. Ne pregătim pentru un eveniment ceresc deosebit…”

O promisiune care a stârnit și mai mult curiozitatea mea. Ce ne va aduce cerul la sfârșitul lunii? Un fenomen astronomic rar? O nouă sesiune de observații? Cert este că Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare nu încetează să ofere surprize și experiențe de neuitat pentru iubitorii cosmosului.

Această seară sub cerul rece de februarie a demonstrat, încă o dată, că pasiunea pentru astronomie nu are vârstă și că Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare rămâne un loc esențial pentru toți cei care visează să privească dincolo de orizontul terestru, spre infinitul Universului.

Ne revedem pe 28 februarie. Până atunci, mulțumesc.

Vasile Petrovan

Crișan Petru Ciprian: „Ne pregătim pentru un eveniment ceresc deosebit…”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu