Share
O veste foarte bună: În județul Maramureș multă eficiență la realizarea lucrărilor importante de la Barajul Runcu. Care este stadiul acestora în prezent (FOTO)

O veste foarte bună: În județul Maramureș multă eficiență la realizarea lucrărilor importante de la Barajul Runcu. Care este stadiul acestora în prezent (FOTO)

O veste foarte bună! În județul Maramureș, multă eficiență la realizarea lucrărilor importante de la Barajul Runcu. Care este stadiul acestora în acest moment, ne arată reprezentanții Apele Române.

Avansează mult lucrările la Barajul Runcu, arată reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), ceea ce este foarte bine, întrucât obiectivul este deosebit de important pentru Maramureș.

În prezent, la baraj avansează următoarele lucrări: realizarea voalului de etanșare-foraje, pe o lungime de 5.000 de metri; betonarea plintei, din materiale cu un volum de 105 metri cubi; realizarea umpluturilor în corpul barajului, cu volumul de 8.000 de metri cubi; betonarea galeriei de evacuare, pe o lungime de 246 metri, arată detaliat reprezentanții ABAST.

Finalizarea barajului Runcu va aduce multiple beneficii locuitorilor din județul Maramureș: diminuarea riscului la inundații care s-ar putea produce pe râurile Mara şi Iza; furnizarea de energie electrică; asigurarea alimentării cu apă pentru populație. Lucrarea este amplasată pe râul Mara, la circa 350 de metri în aval de confluenţa pârâului Runcu cu Valea Brazilor, în județul Maramureș. Acumularea Runcu face parte din „Planul general de amenajare pentru folosirea complexă a apelor bazinelor Firiza-Săsar”, mai arată reprezentanții ABAST.

Cu alte cuvinte va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia-Sprie. În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Acumularea Runcu va avea și utilitate energetică. În concluzie, această lucrare va avea beneficii majore, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonei. După recepția lucrării, acumularea Runcu va fi exploatată în condiții de siguranță de către specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa. Barajul Runcu este situat pe locul 19, ca înălțime, în clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje, lucrările fiind începute în 1987. Finalizarea acestei lucrări ar echivala cu realizarea celui mai mare baraj construit vreodată în România după 1989, arată responsabilii.

C.Ț.

Citește și

Muncă intensă în Maramureș: Ritm susținut la realizarea obiectivului „Baraj Runcu”. Care este stadiul lucrărilor, la începutul verii (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu