Share
Oameni cu suflet mare vor să restaureze pictura bisericii de lemn din Larga; Doritorii pot contribui la acest demers

Oameni cu suflet mare vor să restaureze pictura bisericii de lemn din Larga; Doritorii pot contribui la acest demers

Sâmbătă, 6 noiembrie, biserica de lemn monument istoric „Sf. Mucenic Dimitrie” din Larga (comuna Suciu de Sus) a avut oaspeți numeroși. Aceștia s-au adunat pentru a pune bazele unei strategii de restaurare a picturii murale care decorează interiorul bisericii.

Grupul a fost format din credincioși din cadrul Parohiei Ortodoxe Larga (în frunte cu pr. Adrian Băbuț), Mihai Covaci – restaurator de pictură, Daiana Demian – arhitect, Gabriela Filip – muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Nico Pop și Nicoleta Bud – Centrul de Informare Turistică Târgu-Lăpuș, Ovidiu Opriș, Andrei Bota, Andreea Ghițiu, Livia Neag Nistea – Teleleu din Maramureș. Interesați de starea ansamblului mural și nevoile acestuia, la vizită au participat și Aurica Todoran și George Lazăr.

„Semnată de pictorul Gheorghe Opriș, pictura se dovedește a fi mai veche decât în scrierile menționate. Programul iconografic este realizat anterior de pictorul zugrav post bizantin Radu Munteanu, in două etape diferite, 1780 -1804, fapt care oferă bisericii un mare plus de valoare artistică. Abia pe la 1840 Opriș repictează parțial scenele pictate de Radu Munteanu.

A fost o vizită care a emoționat prin universul mural pe care biserica l-a dezvăluit, ne-a îmbogățit și ne-a motivat să o cunoaștem mai în detaliu și să ne îngrijim mai bine de ea, pentru a-i putea crește relevanța și semnificația.

Biserica a fost restaurată recent. A fost refăcută fundația de piatră, s-a curățat materialul lemnos, s-a refăcut învelitoare de șindrilă și s-a montant un paratrăznet. Componentă artistică a ansamblului arhitectural – pictura murală – are la rândul ei nevoie de intervenții urgente pentru a o conserva, respectiv restaura.

Un prim pas in acest sens s-a făcut prin demararea studiului de pictură, in vederea stabilirii lucrărilor de restaurare necesare si a valorii totale a lucrărilor.

Suntem încrezători că odată deschis acest proces de restaurare, întreaga comunitate și nu numai se va mobiliza și se va implica activ. Fie că este vorba de o masă caldă, un pat sau de aport financiar, fiecare poate contribui la acest demers care pare a aduce la suprafață nu doar picturi de valoare deosebită, ci și legături uitate între oameni” – informează Teleleu din Maramureș.

Foto: Teleleu din Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu