Recuperarea după implant dentar: sfaturi utile - 6 minute în urmă
TVR va organiza dezbaterea finală cu candidații din turul 1 al alegerilor prezidențiale - 8 minute în urmă
Centrul de zi pentru vârstnici din Desești prinde contur - 2 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie - 2 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Spaţiul Economic European - 3 ore în urmă
Salvamont Maramureș – sute de oameni salvați pe parcursul anului trecut - 3 ore în urmă
Un elev de la Liceul „Petru Rareș” din Târgu Lăpuș, locul I pe județ și calificare la etapa națională a Concursului de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” - 4 ore în urmă
Apel umanitar: David Pridea din Remetea Chioarului are nevoie de ajutor - 4 ore în urmă
Premierul descoperă o nouă localitate în Sălaj: „Meseșul” lui Ciolacu - 4 ore în urmă
Anunț privind atribuirea locurilor de parcare în orașul Târgu Lăpuș - 5 ore în urmă
Oamenii de știință au mai descoperit un efect periculos al consumului ridicat de sare
Consumul de prea multă sare ne poate cauza probleme cu inima, acesta fiind un fapt cunoscut deja de toată lumea. Dar un nou studiu a stabilit un alt efect secundar care stârnește îngrijorare, mai ales în actualul context epidemiologic. Noi cercetări au descoperit că nivelul de sare pe care îl consumăm ne poate face mai vulnerabili la bolile cauzate de bacterii. Deci, sarea poate afecta și imunitatea.
Studiul, publicat în revista Circulation, completează niște cercetări din 2015, care au constatat că o cantităte mare de sare ajunsă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Însă atunci oamenii de știință „încă nu știau ce se întâmplă în celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).
În cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”, potrivit unui comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru musculară și reglarea metabolică.
Profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, a spus: „Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune.”
Conform acestui studiu, experții în nutriție le recomandă adulților să își limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luând-o în calcul și pe cea „ascunsă” în alimentele procesate.
Sursa – digi24.ro