Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 oră în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 2 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 2 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 6 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 6 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 7 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 8 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Obicei reînviat: Șezătoare ca pe vremea bunicilor organizată în Bontăieni
În zilele noastre, tradițiile din moși strămoși rezistă cu greu printre modernism. În Maramureș mai există încă, iar cei tineri le pot vedea cu ochii lor.
Sâmbătă seara, 27 ianuarie, la Căminul Cultural, un obicei vechi – șezătoarea – a renăscut în Bontăieni (comuna Șișești). Cei care erau mici copii când tradiția s-a pierdut au reușit să-i adune pe bătrânii satului pentru a-și aminti de vremurile în care socializarea exista poate mai mult ca oricând.
Șezătoarea de la Bontăieni a fost o reușită. Într-un decor desprins din vremea bunicilor, cu baloți de paie, șterguri vechi, oale de lut, mâncare tradițională, femeile satului le-au dat celor mai tineri și chiar nepoților o lecție de lucru manual. Au tors lână, au făcut zgărzi din mărgele, au împletit ciorapi groși de lână și veste de iarnă. Cei mici au fost și cei mai curioși, reușind să învețe lucruri noi în timp ce se distrau.
N-a lipsit nici muzica din zona Maramureșului. Atracția serii a fost gorduna care s-a auzit până la cea mai îndepărtată casă din sat.
La eveniment au participat în jur de 100 de persoane din Bontăieni și satele vecine. Localnicii și-au propus să facă o tradiție din acest obicei și să organizeze anual acest eveniment.
„Ne-am organizat și am venit la o șezătoare așa cum se făcea pe vremuri. Cu lucru, cu voie bună și cu muzică. Iată, cei bătrâni și în această seară ne învață să lucrăm. Noi cei tineri, de la mic putem spune, suntem pregătiți să învățăm ca să putem duce tradițiile mai departe”, declară pr. paroh Ionuț Boer din Bontăieni.
Felicitări tuturor și la cât mai multe ediții!