Share
Obiceiuri și tradiții de Ignat

Obiceiuri și tradiții de Ignat

La sărbătoarea de Ignat, se sacrifică porcii de către bărbați. Cel care taie porcul trebuie să fie un om curat, iar gospodăria în care este sacrificat porcul trebuie să fie sfințită. Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului, nici să se uite, deoarece, fiindu-le milă, se spune că animalul nu poate muri. Femeile își intră în rol la sărbătoarea de Ignat în momentul în care trebuie să pregătească bucatele. Un alt obicei spune că, înainte de începerea tăierii porcului, acesta este însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte și pe spate și se spune “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!” După ce animalul a fost tăiat, carnea în casă trebuie adusă pe rând. Întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc locuitorii casei.

Se spune că dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli. Grosimea splinei porcului prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Dacă splina este peste tot groasă, atunci va fi o iarnă grea de la început până la sfârșit. Dacă splina e mai umflată la mijloc, atunci iarna o să fie mai grea pe la mijloc. Iar dacă splina este doar la un capăt groasă, înainte sau înapoi, atunci iarna va fi mai grea doar la început sau sfârșit. Tot un obicei legat de Ignat este ca, primăvara să semeni porumbul în aceeași zi în care a picat Ignatul. Așa vei avea parte de o recoltă bogată. După ce întreg ritualul este gata, se pregătește pomana porcului.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu