Înot: Opt medalii obținute de sportivii C.S.M. Baia Mare la Campionatul regional de cadeți 12-13 ani - 2 ore în urmă
Festivalul Răstăuțelor are loc la Muzeul Satului din Baia Mare în 24 mai - 2 ore în urmă
„Redescoperă Maramureșul” – infotripul care transformă județul în Capitala Turismului Românesc - 2 ore în urmă
Netanyahu și Orban sfidează justiția globală - 3 ore în urmă
Accident în lanț pe DJ 187, în Repedea - 3 ore în urmă
Omor sau accident? Un cioban mort la stână ridică semne de întrebare - 3 ore în urmă
Nichita Stănescu, la ceas aniversar - 3 ore în urmă
Etapă bună pentru echipele maramureșene din L3, care ocupă locul 1 și în play-off, și în play-out - 6 ore în urmă
EHF European Cup: O înfrângere și o calificare ratată pentru Minaur - 7 ore în urmă
În 2 aprilie: Gemenele folclorului maramureșean – Suzana și Daciana Vlad – susțin în Baia Mare un concert de pricesne - 14 ore în urmă
Octombrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice începutului de toamnă; Vom avea 22 grade media pe regiune
Octombrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice începutului de toamnă; Vom avea 22 grade media pe regiune
Toamna își va intra treptat în drepturi în toată aria naturală maramureșeană, în luna septembrie. Dar se va întâmpla întâi episodic, cu intervale scurte de vreme răcoroasă, și cu precădere resimțite la munte, urmând ca abia apoi să constatăm trecerea la toamnă.
Așadar, vom avea parte încă de multe zile în care valorile termice vor fi chiar peste mediile multianuale, caracterizând ceea ce specialiștii numesc vară indiană. Practic vom avea încă zile cu valori peste mediile multianuale, de circa 22 grade în viitorul apropiat. Iar la cum arată estimările, am putea vorbi despre aceste mici episoade estivale în toată luna octombrie. Totuși, este de remarcat că valorile vor fi ridicate și la câmpie, și în aria montană din Maramureș. Diferența este una majoră atunci când vine vorba despre estimările meteorologice.
Acum
În prezent, vorbim despre maxime de la 13-14 la 20-22 grade și minime de 7-9-13-14 grade, ceea ce înseamnă valori apropiate sau chiar local peste mediile multianuale. Desigur că mai ridicate sunt la deal și câmpie și mai coborâte la munte. De altfel, la munte am avut și nopți cu sub 0 grade la stația meteo Iezer. Dar pe timpul zilei, valorile au urcat lejer până la 7-9-13-14 grade. Este de remarcat faptul că avem diferențe destul de mari între zi și noapte. Adică zilele sunt foarte călduroase, iar nopțile valorile coboară, pe fondul radiației nocturne, destul de mult în termometre. Chiar și așa, este mai cald decât ar fi normal. Și se pare că așa va fi și în continuare, în luna octombrie. În 5-7 octombrie, valorile vor scădea ușor, în 8 octombrie va fi mai cald, iar din 9 octombrie, valorile vor crește și mai mult, iar situația se va menține până în 13-14 octombrie sau poate chiar mai mult.
Estimări pe 14 zile
În primele zile ale lunii octombrie vremea se va încălzi, iar cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în jurul datei de 4 octombrie, când media maximelor termice va fi de la 13-14 la 20-22 de grade, iar a minimelor de 7-9-13-14 grade. Va urma un proces de răcorire treptată până vineri, 7 octombrie, când maximele vor atinge în medie de la 13-14 la 19-20 de grade, iar minimele de la 4-5 la 7-9 grade. Ulterior, media valorilor de temperatură maximă vor avea variații între 13-14 la 19-20 de gade, iar de temperatură minimă între 7-9-13-14 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 5 octombrie, precum și după data de 11 octombrie, dar vorbim despre ploi mai puțin însemnate cantitativ pe arii mici.
Estimări pe 4 săptămâni
Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (2-9 octombrie), Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări. Săptămâna 2 (9-16 octombrie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. Săptămâna 3 (16-23 octombrie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud, sud-est și la munte. Săptămâna 4 (23-31 octombrie). Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va putea fi local excedentar, mai ales în zonele montane și sub-montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Vom reveni cu amănunte!
Cătă ȚINEGHE