152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
OMS avertizează: „Probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei, arată digi24.ro.
„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, arată OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale. „Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, afirmă OMS, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
„În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, adaugă OMS. Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave. Varianta Omicron a coronavirusului prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta, arată o primă „imagine” asupra acestei noi tulpini care a fost identificată în Africa de Sud şi care este deja prezentă în Europa şi în alte părţi ale lumii, mai arată digi24.ro.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, avertizează că noua tulpină Omicron se va răspândi în toată lumea și că nu poate fi oprită. El atrage atenția însă că acest lucru nu trebuie să-i împiedice pe oameni să se vaccineze în continuare, pentru că tulpina nu este încă predominantă, iar vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus care sunt în prezent în circulație. Raed Arafat a declarat că nu se discută despre închirerea granițelor Europei în fața noii variante Omicron, ci doar restricții pentru cetățenii care vin din zonele afectate de noua tulpină. „Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limtare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a afirmat Raed Arafat duminică, precizând că o țară ca Marea Britanie, care este o insulă, este ușor de închis, lucru care nu se poate aplica Europei.
Șeful DSU a mai adăugat că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea și că autoritățile încearcă să întârzie acest lucru cât mai mult posibil, pentru a găsi soluții. „În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav… Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.” El a ținut să mai precizeze că apariția unei tulpini noi nu trebuie să-i oprească pe oameni să se mai vaccineze. „Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi solușii tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.