O expoziție, două autoare - 30 minute în urmă
Cum se pregătea casa pentru Paști în Maramureșul de altădată - 2 ore în urmă
Primăvara în satul de pe Dealul Florilor - 2 ore în urmă
Trei elevi de la Liceul „Petru Rareș” Târgu Lăpuș s-au calificat la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu” - 3 ore în urmă
Recuperarea după implant dentar: sfaturi utile - 3 ore în urmă
TVR va organiza dezbaterea finală cu candidații din turul 1 al alegerilor prezidențiale - 3 ore în urmă
Centrul de zi pentru vârstnici din Desești prinde contur - 5 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Spaţiul Economic European - 5 ore în urmă
Salvamont Maramureș – sute de oameni salvați pe parcursul anului trecut - 6 ore în urmă
OMS, despre situația „sfâşietoare” din India: „Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”
Situaţia în India este „mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenţia cât de importantă este vaccinarea.
„OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator”, a adăugat Tedros, după ce varianta indiană a coronavirusului a creat haos în această ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, căreia numeroase ţări au anunţat că îi vor oferi ajutoare sanitare de urgenţă, scrie Agerpres.
India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi. În capitala New Delhi martorii descriu culoare de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând în zadar să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind la uşa spitalelor.
„Niciodată până acum importanţa vaccinării nu a fost atât de evidentă”, a subliniat directorul general al OMS.
Colapsul sistemului sanitar indian este parţial atribuit noii variante a coronavirusului SARS-CoV-2, denumită B.1.617, detectată iniţial în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept ”dublu mutantă”, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.
Prima mutaţie, E484Q, este apropiată de cea deja observată la variantele coronavirusului sud-africană şi braziliană (E484K), suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare.
A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la varianta descoperită în California şi ea ar putea antrena creşterea transmiterii virusului.
Este prima dată când aceste mutaţii sunt detectate împreună la o variantă ce are o răspândire semnificativă.
Sursa – digi24.ro