Iarna revine în forță: schimbare bruscă de vreme - 6 ore în urmă
Ultimul sondaj Sociopol relevă o creștere semnificativă a intenției de vot pentru candidații cu orientări suveraniste - 6 ore în urmă
Vlad Pascu condamnat la 10 ani de închisoare - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Când frica bate la ușă! - 9 ore în urmă
Măriuca Verdeș și Grupul Rădăcinilor Străbune vor participa la „Șezătoarea vicovenilor” - 10 ore în urmă
Concert VAMA în cadrul Festivalului Aproape Baia Mare; Când are loc evenimentul - 12 ore în urmă
Bugetul României pentru 2025 - 14 ore în urmă
Muzeul Maramureșean din Sighet derulează un proiect despre conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al lemnului - 15 ore în urmă
România își trimite tinerii campioni la Bakuriani 2025 - 15 ore în urmă
Dumnezeule, ce frumusețe! Presa britanică despre atmosfera de pe Arena Națională - 15 ore în urmă
OMS: Noul coronavirus afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării
Noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea în marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării şi ai căror locuitori sunt mai susceptibili să contracteze boli, şi nu doar respiratorii, fapt ce necesită „o reorganizare” urgentă a marilor urbe, pentru a da prioritate deplasării pietonale şi a le face mai salutare, relatează FE.
Este ceea ce a avertizat vineri, în cadrul unei videoconferinţe, directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS, Maria Neira, care a insistat că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieţii, a precizat ea.
„Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viaţă, vom provoca probleme grave de sănătate publică şi ne vom face singuri rău”, a subliniat Neira.
S-a evidenţiat o legătură, ce trebuie încă verificată, care arată că în oraşele cu niveluri mari de poluare, infecţia COVID-19 a lovit mai mult cetăţenii şi „nu este un lucru întâmplător”, a adăugat experta ONU.
„Trebuie să înţelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerţul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, deforestările, poluarea cu plastic…..” a explicat Neira.
Aceşti factori, alături de poluarea oraşelor populate excesiv şi posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore generează „cocktailul perfect” pentru ca, în opinia ei, anumite anumite virusuri să găsescă condiţii ideale pentru a se răspândi.
„L-am oferit cele mai bune condiţii posibile şi nu au pierdut oportunitatea”, a asigurat ea.
Însă dincolo de pandemiile care focalizează atenţia, problema schimbărilor climatice rămâne aici şi necesită recuperarea ecosistemelor, care ne asigură sănătatea (…) o alimentaţie mai sustenabilă, o agricultură inteligentă şi oraşe mai puţin poluate, în care maşinile trebuie să înceteze să mai fie centrul strategiilor de planificare”, a încheiat experta ONU.