Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 4 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 5 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 7 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 8 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 8 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 9 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 9 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 9 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 11 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 11 ore în urmă
Parada brondoșilor din Cavnic, eveniment unic în țară
Pe 15 decembrie nu vă faceți program. La Cavnic are loc Parada brondoșilor, obicei păstrat din generație în generație care aduce an de an sute de turiști.
Astfel pe 15 decembrie 2023, începând de la ora 10.00, toți cei care vor să-i vadă și să le audă clopotele, sunt invitați la parada ce va avea loc pe străzile micului orășel.
Așa cum știm deja, în preajma sărbătorilor de iarnă, bărbații poartă straie specifice. De regulă sunt de culoare albă, fiind „împodobiți” cu centuri pe care au fost legate clopote ce răsună la fiecare mișcare. De asemenea, ei poartă măști și sunt dotați cu un bici, speriind trecătorii.
Parada brondoșilor
Depre obiceiul străvechi se crede că ar avea legătură cu un eveniment istoric al localității Cavnic. În prezent se spune că zgomotele asurzitoare ale clopotelor ar avea efectul de a înlătura spiritele rele. Dar o altă legendă spune că cele măști și clopotele lor au avut efectul de a-i speria pe invadatori în 1717, când micul orășel a fost călcat de tătari. Legenda arată că astfel mascați și „împodobiți”, folosind biciurile, au reușit să-i pună pe fugă pe invadatori.
Etnologii spun însă că obiceiul ar putea fi precreștin, deoarece în credinţele precreştine existau diferite ritualuri ce aveau loc în cea mai lungă noapte din an, pentru ca zeii să fie îmbunaţi şi să lungească zilele la loc.
Alte legende spun că, de fapt, brondoșii nu erau alteva decât niște paznici ai cetelor de copii care colindau. Obiceiul pare a fi unic în România.