Share
Părintele Arhimandrit Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, a fost condus pe ultimul drum (FOTO)

Părintele Arhimandrit Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, a fost condus pe ultimul drum (FOTO)

Luni, 1 noiembrie, de la ora 12:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au săvârșit, pe Altarul de vară din incinta așezământului monahal, Slujba Înmormântării pentru Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad, Protopopiatul Oaș.

Slujba Prohodirii a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii, în biserica mănăstirii, de la ora 09:00, de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Preasfințiile lor, un numeros sobor de preoți și diaconi, între care amintim pe Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Pr. Viorel Bud, slujitor la Catedrala Episcopală, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, Arhid. Gherasim Nap.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi, preoți și diaconi, dirijați de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboșan.

Între mulțimea credincioșilor care au fost prezenți la acest eveniment și au umplut curtea lăcașului monahal s-au aflat monahi, monahi, preoți de mir, fii duhovnicești, prieteni și cunoscuți care au dorit să aducă un ultim omagiu preacuviosului părinte Arhim. Emanuil.

Preacuviosul Părinte Arhim. Dr. Macarie Motogna a dat citire biografiei Preacuviosului Părinte Arhim. Dr. Emanuil Rus, menționând câteva aspecte importante cu privire la din viața părintelui. De asemenea, confirm tradiției îndătinate, s-au rostit și iertăciunile cuvenite înainte ca părintele să fie condus la locul cel de veci: de la ierarhii Eparhiei, de la viețuitorii mănăstirii, de la rudeniile după trup din Plopiș și de la preoții din protopopiatul Ortodox Oaș și de la tuturor cei care l-au cunoscut. Biografia părintelui poate fi lecturată aici.

În cadrul Slujbei Înmormântării, la momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a evocat chipul duhovnicesc al părintelui Emanuil Rus, cel care a fost timp de aproximativ 30 de ani, starețul Mănăstirii Bixad.

„Se cuvine ca astăzi, în această frumoasă zi de toamnă, dar de doliu, să fim prezenți la căpătâiul părintelui Emanuil, și să spunem câteva gânduri spre folosul cel duhovnicesc al nostru, al tuturor. Suntem într-un loc sfânt unde arde candela credinței timp de 400 de ani și unde s-au temeluit multe din caracterele și personalitățile acestui ținut, atât oameni bisericești cât și persoane laice și publice, dar și familii adevărate de români, de oameni dârji și demni, daci liberi, care nu glumesc nici cu viață, nici cu familia, nici cu libertatea și nici cu demnitatea”.

Întâistătătorul Eparhiei noastre a continuat: „Părintele a fost o lumină către veșnicie, a primit lumina la Sfântul Botez, apoi a primit lumina cunoștinței a Evangheliei lui Hristos la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, apoi a adus-o aici, la Mănăstirea Bixad. Așa a venit părintele în acest ținut, pornind o lucrarea grea, asumându-și un jug cum numai el știe și l-a purtat așa cum l-a povățuit Dumnezeu. A fost un slujitor de vocație, un predicator de excepție, un monah pastoral, un om de o rezistență aproape antologică. Nu era trist niciodată, ci întotdeauna întâmpina greutățile cu ajutorul lui Dumnezeu și cu voie bună; prin toate furtunile prin care a trecut, a rămas în picioare”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

„Îi aducem acest ultim omagiu, în stare de rugăciune, împreună cu dumneavoastră, ținând în mâini lumânări aprinse, lumini ce simbolizează Învierea cea obștească. Este o tristețe mare, dar acest fapt arată ce însemnează Biserica cu adevărat: puterea și forța duhovnicească de neînvins a Bisericii lui Hristos”, a concluzionat Preasfinția Sa.

După acest moment au fost citite rugăciunile de dezlegare de către cei doi ierarhi, după care a urmat procesiunea cu sicriul purtând trupul cel neînsuflețit al Arhim. Emanuil, înconjurarea de trei ori a bisericii mănăstirii și așezarea lui la locul cel de veci, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil comunicații media-online.

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în Împărăția Sa ce veșnică. Veșnica lui pomenire din neam în neam!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu