Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 57 minute în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 3 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Pe 25 noiembrie se marchează anual Eliminarea Violențelor împotriva Femeilor
Ziua de 25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un act ce reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. În decembrie 1999, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a desemnat data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Data marchează începutul a 16 zile de comemorare și activism, care culminează cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Este ziua luptei împotriva unei anomalii sociale: violența împotriva femeilor și fetelor. De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri permanente la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale.
La nivel mondial, se estimează că 736 de milioane de femei – aproape una din trei – au fost supuse cel puțin o dată în viață la violență fizică și/sau sexuală din partea partenerului intim, la violență sexuală în afara partenerului sau la ambele. Acest flagel s-a intensificat în diferite medii, inclusiv la locul de muncă și în spațiile online, și a fost exacerbat de efectele post-pandemice, de conflicte și de schimbările climatice. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, 19% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale „din partea unui partener intim”. În unele cazuri, această violență se termină cu moartea femeii.
Telefonul de urgență 0800.500.333 – HELPLINE dedicat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane reprezintă salvarea acestor persoane supuse acestor tratamente.
Lăcrimioara ZOTA