Share
Pe vremuri, bradul „se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală”

Pe vremuri, bradul „se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală”

E Ajunul Crăciunului și e forfotă în fiecare gospodărie. Se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.

Cei de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș ne prezintă o mică secvență din sărbătorile de altădată, când locuințele erau mai simple, dar mai primitoare, iar bradul avea parcă altă strălucire, chiar dacă nu se folosea instalație.

„Un loc central în cadrul pregătirilor premergătoare colindatului îl deține împodobirea interiorului locuinței. Pe pereţi se atârnă blide cu ştergar, pe masă se întind făţoi rupturite pe pat se aşază perini ornamentate, casa se împodobeşte cu crengi de brad, busuioc, bărbânoc.

Elementul care imprimă strălucire interiorului casei pe timpul sărbătorilor de iarnă este bradul de Crăciun. Anica Butcure din Cupșeni ne descrie: „Este tăiat şi adus de la pădure de către gazda casei în prag de sărbătoare. Se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală. Legam tăţî pă brad, şi tata îl aducea din pădure, găurem nuci, mama cocea covrigei şi biscuiţi” – scrie Corina Isabella Csiszár.

Foto – Gabriel Motica


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu