Share
Pelerinaj în memoria celor care au suferit și murit în închisorile comuniste

Pelerinaj în memoria celor care au suferit și murit în închisorile comuniste

Marți, 29 august, au ajuns la Memorialul din Sighetu Marmației tinerii pelerini participanți la pelerinajul anual Bădăcin-Sighet.
Pelerinajul Bădăcin-Sighet (165 km) este închinat jertfei martirilor care au murit și au suferit în închisorile comuniste.

De 24 de ani, tinerii pelerini cinstesc memoria martirilor luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Fericitul Episcop Ioan Suciu (27 iunie 1953) și Iuliu Maniu (5 februarie 1953), de la a căror moarte se împlinesc 70 de ani, își dorm somnul cel de veci.

Pelerinii petrec câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru libertate. Pelerinii străbat mai multe localități, printre care: satul Bocșa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu, Chilioara, Cehu Silvaniei, Băsești – locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti, Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti – localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr, Vadu Izei, și, în final, orașul Sighetu Marmaţiei, care este traversat până la Cimitirul Săracilor, acolo unde sunt aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului.

În 29 august, de sărbătoarea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie care s-a celebrat pe celularul fostei închisori.

Ca în fiecare an, prima localitate vizitată de pelerini a fost satul Bădăcin, unde se merge la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, mormintele familiei Maniu și la biserică. Anul acesta grupul Glorious România a susținut un concert de muzică religioasă la care au participat și credincioși din comunitate sau din parohiile învecinate. Seara s-a încheiat cu un moment special, cei prezenți au aprins lumânări pe care mai apoi le-au așezat la bustul lui Iuliu Maniu din fața casei memoriale în timp ce se intona „Imnul lui Iuliu Maniu”, informează reprezentanții Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, respectiv cei ai Casei Memoriale Iuliu Maniu.

Foto: Linzebold Szabolcs


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. preot Marius Vișovan

    Felicitari părintelui Florian Gui, initiatorul si animatorul acestui minunat pelerinaj !

    Răspunde

Lasă un comentariu