Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 36 minute în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 42 minute în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 14 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 14 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 14 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - în urmă
„Pelerinul Creștin”, Agenția Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în duminică de mare sărbătoare, va împlini cinci ani de activitate!
„Pelerinul Creștin”, Agenția Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în duminică de mare sărbătoare, va împlini cinci ani de activitate!
Agenția „Pelerinul Creștin” împlinește 5 ani de activitate, arată oficialii Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Sfânta Împărăteasă Elena, mama binecredinciosului Împărat Constantin cel Mare, este ocrotitoarea Agenției de Pelerinaj „Pelerinul Creștin” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Încă din anul 2016, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la marile sărbători din Maramureș închinate Adormirii Maicii Domnului, vorbea despre pelerinaj, pelerini, locul şi rostul pelerinajului precum și despre folosul duhovnicesc al acestuia. Astfel, în ajunul Praznicului „Adormirii Maicii Domnului” de la Mănăstirea Rohia, în fața miilor de pelerini prezenți din toate colțurile țării, Preasfinția Sa sublinia: „Turismul, chiar şi religios fiind, are o altă dimensiune faţă de pelerinaj. Aceasta pentru că pelerinajul este o călătorie cu scop exclusiv duhovnicesc şi are rolul de a-l hrăni pe om şi a-i potoli setea după Dumnezeu”.
Astfel, în anul 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, biroul de pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a obținut licența de funcționare pentru Agenția „Pelerinul Creștin”. În anul 2020, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a proclamat pe Sfânta Împărăteasă Elena cacocrotitoare a pelerinilor, fiind realizată și sfințită icoana omagială. Sloganul agenției este „Poartă către suflet”. În acest an, 2023, se împlinesc cinci ani de activitate neîntreruptă pentru Agenția „Pelerinul Creștin”. Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, din acest an, în cadrul agenției de pelerinaj funcționează o filială în Municipiul Satu Mare, tocmai pentru a acoperi toate solicitările credincioșilor din eparhia noastră.
„În cadrul pelerinajelor, ne rugăm, cântăm pricesne, prezentăm istoria locurilor, cateheze, explicăm anumite pasaje din Sfânta Scriptură, detaliem cu exemple concrete din viața Mântuitorului și a Sfinților, oferim asistență duhovnicească, explicăm Sfânta Liturghie, încercăm să înțelegem simbolistica, fiecare gest având o deosebită însemnătate, nimic nu este făcut fără rost și fără rânduială, este o logică foarte clară. Dacă este duminică sau sărbătoare, se participă la slujbe, existând un timp alocat Sfintei Liturghii”, arată preacucernicul părinte Mircea Valeriu Vana, directorul și sufletul Agenției „Pelerinul Creștin”. Agenția ,,Pelerinul Creştin” a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, „deși încă tânără pe piață, agenția reușește, prin pelerinajele și proiectele sale neîntrerupte, să rămână activă, dedicată pelerinilor săi şi să promoveze un tip mai puțin cunoscut de mod de viață în rugăciune, dar care în cei cinci ani de activitate prezintă o ascensiune intensificată numită pelerinaj – ca formă a turismului pentru suflet”, mai arată în continuare părintele Valeriu.
C.Ț.