În Gârdani va fi construită o centrală fotovoltaică - 11 minute în urmă
Cinci ucraineni dispăruți în Munții Maramureșului - 15 minute în urmă
Faimar Baia Mare – Expoziție de ceramică la prețuri accesibile - 16 minute în urmă
80 de ani de la moartea lui Ion Șiugariu – Poetul Jertfei Eterne - 1 oră în urmă
Două muzee din Maramureș sunt implicate în organizarea expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova” - 2 ore în urmă
Iarna revine în forță: schimbare bruscă de vreme - 13 ore în urmă
Ultimul sondaj Sociopol relevă o creștere semnificativă a intenției de vot pentru candidații cu orientări suveraniste - 13 ore în urmă
Vlad Pascu condamnat la 10 ani de închisoare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Când frica bate la ușă! - 16 ore în urmă
Măriuca Verdeș și Grupul Rădăcinilor Străbune vor participa la „Șezătoarea vicovenilor” - 17 ore în urmă
Pentru prevenirea inundațiilor: Lucrări de reprofilare și decolmatare pe un râu din Maramureș. Vizată, o lungime totală de 1,3 kilometri (FOTO)
Intervențiile lucrătorilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș în albia râului Bloaja vor diminua semnificativ riscul de inundații în zonă, dau asigurări responsabilii.
Lucrările de reprofilare-decolmatare au fost executate în baza protocolului de colaborare încheiat cu Primăria comunei Cernești, au explicat oficialii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).
“Acestea s-au desfășurat pe patru tronsoane, în lungime totală de 1.344 de metri. Pe aceste tronsoane ale râului Bloaja s-au creat deponii de material aluvionar, ce au condus la devierea cursului de apă spre malul opus, cu efect erozional.
Decolmatarea s-a făcut prin crearea unui șenal, menit să asigure secțiunea de scurgere. În total, s-au decolmatat aproximativ 5.500 de metri cubi de material aluvionar, care a fost folosit pentru eliminarea eroziunilor de mal existente în zona respectivă.
Aceste lucrări contribuie la refacerea capacității de transport a albiei și sunt necesare pentru protecția populației și a obiectivelor riverane în cazul producerii inundațiilor”, a explicat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.
C.Ț.