Share
Peste 70.000 de români locuiesc în spații „informale”! 77% sunt racordați ilegal la electricitate!

Peste 70.000 de români locuiesc în spații „informale”! 77% sunt racordați ilegal la electricitate!

În România există 393 de așezări informale în care locuiesc 71.965 locuitori, arată un raport al Ministerului Dezvoltării. Așezările informale sunt definite drept o „grupare de minimum 3 unități destinate locuirii, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile și care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupă, arată hotnews.ro.

Dintre acestea, 65% sunt situate la nivelul comunelor (125 primării), 20% în orașe (38 primării), 16% în municipii (31 primării). De asemenea, dintre acestea, 62 de primării sunt situate în zonele urbane funcționale. Cel mai mare număr de așezări informale a fost identificat în județe precum Harghita, Sălaj, Prahova, Sibiu. Pe de altă parte, numărul mediu de locuitori raportat la așezările informale la nivel de județ indică faptul că cele mai populate așezări informale se regăsesc în județele Ilfov, Brașov, Covasna și Bihor, unde numărul mediu de locuitori variază între 250 locuitori (Bihor) și 1.500 locuitori (Ilfov).

În medie, din totalul unităților destinate locuirii, peste 70% dintre acestea au acces la un drum de interes local (comunal, orășenesc). Totuși situația este extrem de diferită în cazul locuințelor situate în municipii, unde numai 40% dintre aceste au acces la infrastructura de drumuri, fiind probabil amplasate în zone periferice și slab conectate cu restul zonei. Conectarea la rețeaua de electricitate, inclusiv în mod ilegal, este de 77% în cazul unităților destinate locuirii, fără a exista o diferență semnificativă pe medii rezidențiale. Aproximativ 40% din locuitorii așezărilor informale nu au un loc de muncă, iar situația este reflectată și de structura veniturilor.

Astfel, în cazul a peste 75% din așezările informale, principalele surse de venit ale populației sunt reprezentate de ajutorul social în baza Legii venitului minim garantat, munca cu ziua și alocațiile pentru copii. Un procent important din populația așezărilor informale este reprezentat de persoane cu vârste de peste 10 ani care nu au absolvit nicio școală, respectiv 22% din totalul rezidenților la nivelul așezărilor informale pentru care au fost furnizate aceste date. Procentul ridicat (44%) al persoanelor fără nicio școală absolvită la nivelul orașelor poate fi explicat în contextul particular al dificultății privind furnizarea de servicii publice, în special pentru grupurile vulnerabile, în cazul orașelor mici și mijlocii, aflate în declin. Tot la nivelul orașelor se înregistrează și cea mai ridicată pondere a persoanelor cu vârste peste 10 ani analfabete (2.353 de persoane, reprezentând 20% din totalul populației așezărilor informale pentru care au fost furnizate date), mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu