15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - 3 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 5 ore în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 6 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 8 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 9 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 9 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 10 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 11 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 12 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 12 ore în urmă
Pierdere ireparabilă pentru cultura națională: A plecat dintre noi un mare poet, Ioan Es. Pop
Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a poetului Ioan Es. Pop.
S-a născut la Vărai, județul Maramureș, la 27 iunie 1958. A absolvit în 1993 Facultatea de Filologie, secția limba și literatura română – limba și literatura engleză a Universității din Baia Mare.
Ca student a activat în cenaclul „Nord” al revistei studențești omonime, fiind, între 1981 – 1983, și redactorul-șef al acestei publicații. Din 1987 a participat la ședințele cenaclului „Universitas” din București, condus de criticul și profesorul Mircea Martin. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994. A fost editor-șef al „Ziarului de duminică”, supliment al „Ziarului financiar”, și editor senior al revistei „Descoperă”.
Ioan Es. Pop a debutat editorial cu volumul Ieudul fără ieșire în 1994. A publicat apoi volumele Porcec, 1996, Pantelimon 113 bis, Podul, antologie, 2000 Rugăciunea de antracit / The Anthracite Prayer, antologie bilingvă, 2002, Petrecere de pietoni, 2003 Confort 2 îmbunătățit (împreună cu Lucian Vasilescu), 2004, Lumile livide / The Livid Worlds, antologie bilingvă, 2004, No Exit, antologie, 2007, Unelte de dormit, 2011, Arta fricii, 2016. Poezia lui a fost tradusă în mai multe limbi europene și asiatice.
Pentru poezia sa, Ioan Es. Pop a obținut numeroase premii între care: premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), premiul de debut al revistei „Poesis” (1994), premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994), premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția „Poeții orașului București” (1996), Premiul Academiei Române pentru poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1999, Premiul „Cununa de Lauri” a Turnirului de Poezie de la Alicante, 2019, Premiul Național Lucian Blaga, 2024. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer în anul 2004.
„Cu tristețe am aflat că a murit Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai importanți poeți români din ultimele decenii. Odihnească-se în pace!”, a scris Mircea Cărtărescu pe rețelele de socializare.
Reamintim că în luna mai, Ioan Es. Pop a fost laureatul Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”, eveniment desfășurat în Lancrăm, județul Alba.
Prin dispariția lui, poezia română suferă o ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei!
Citește și
Poetul Ioan Es. Pop este laureatul Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”