Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani în 2024
În 2024, Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani de existență. Acesta a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.
Planetariul băimărean este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură și popularizare a științei din România, cu un palmares unic.
Este unicul planetariu care a optat în 2014 pentru un sistem optic analogic de ultimă generație în locul unuia digital, respectiv un echipament Zeiss Skymaster ZKP4, care furnizează peste 7000 de stele – numărul de stele vizibile cu ochiul liber în cele mai bune condiții, număr care depășește cu mult cele 5000 de stele ale proiectorului ZKP1.
Tot la Baia Mare a fost inaugurat după expoziția de succes din 2016 dedicată nevăzătorilor, primul planetariu pentru nevăzători din România, iar din 2021, noul echipament ROVER de la RSA Cosmos furnizează conținut digital dinamic și imersiv, integrat interactiv cu echipamentul analogic sau utilizat de sine stătător.
Zilele trecute, cei de la Planetariu au publicat pe rețelele de socializare câteva instantanee din cupola luminată cu stele a planetariului. Superbe!
„Proiecția obiectelor cosmice este opera spațială a bijuteriei noastre tehnice, Skymaster ZKP4 de la Zeiss, piesă centrală în expoziția din 2024 a Muzeului de Științe Astronomice, expoziție care va integra istoria -de 55 de ani- a planetariului în contextul aniversării mai largi a centenarului nașterii planetariului modern, aniversare derulată între anii 2023-2025”, se precizează pe pagina instituției.