O nouă performanță pentru lucacistul Victor Dragoș – medalie de aur și premiul III la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII - 6 ore în urmă
Înfrângere pentru Minaur, care a ratat șansa de a urca pe podium - 8 ore în urmă
Acțiune de salvare în Munții Maramureșului - 8 ore în urmă
Copii la concurs de preparat cozonaci - 9 ore în urmă
Tânăr fără permis prins la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare - 14 ore în urmă
Alin-Sebastian Tat, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică UBB, va susține conferința „Cui i-e frică de Sfântul Augustin?”, la Centrul Universitar Nord Baia Mare - 14 ore în urmă
S-a lăsat cu amenzi într-un local de noapte care a vândut alcool minorilor - 15 ore în urmă
La Seini s-a desfășurat seminarul de pregătire profesională continuă cu tema ”Evaluarea primară și secundară a pacientului politraumatizat” - 16 ore în urmă
Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace se sărbătorește pe 6 aprilie - 17 ore în urmă
Andrei Rațiu, desemnat ”Tricolorul lunii martie” - 17 ore în urmă
Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani în 2024
În 2024, Planetariul Baia Mare împlinește 55 de ani de existență. Acesta a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.
Planetariul băimărean este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură și popularizare a științei din România, cu un palmares unic.
Este unicul planetariu care a optat în 2014 pentru un sistem optic analogic de ultimă generație în locul unuia digital, respectiv un echipament Zeiss Skymaster ZKP4, care furnizează peste 7000 de stele – numărul de stele vizibile cu ochiul liber în cele mai bune condiții, număr care depășește cu mult cele 5000 de stele ale proiectorului ZKP1.
Tot la Baia Mare a fost inaugurat după expoziția de succes din 2016 dedicată nevăzătorilor, primul planetariu pentru nevăzători din România, iar din 2021, noul echipament ROVER de la RSA Cosmos furnizează conținut digital dinamic și imersiv, integrat interactiv cu echipamentul analogic sau utilizat de sine stătător.
Zilele trecute, cei de la Planetariu au publicat pe rețelele de socializare câteva instantanee din cupola luminată cu stele a planetariului. Superbe!
„Proiecția obiectelor cosmice este opera spațială a bijuteriei noastre tehnice, Skymaster ZKP4 de la Zeiss, piesă centrală în expoziția din 2024 a Muzeului de Științe Astronomice, expoziție care va integra istoria -de 55 de ani- a planetariului în contextul aniversării mai largi a centenarului nașterii planetariului modern, aniversare derulată între anii 2023-2025”, se precizează pe pagina instituției.