181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Ploaia este și binecuvântare: Avem în Maramureș record meteorologic deosebit marcat la stația specială automată amplasată la Planetariul Baia Mare!
Ploaia este și binecuvântare: Avem în Maramureș record meteorologic deosebit marcat la stația specială automată amplasată la Planetariul Baia Mare!
În decursul a 9 luni, din decembrie până în septembrie 2022, în Baia Mare, am avut doar trei zile în care cantitatea de precipitații a depășit 40 l/mp în decurs de 24 de ore. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, circa 43 l/mp (ninsoare, lapoviță, ploaie), în 9 august, 44,97 l/mp (evident, doar ploaie) și 2 septembrie 43,43 l/mp, cu continuare în 3 septembrie.
Începând cu această vară, la Planetariul Baia Mare avem stație meteorologică automată care măsoară în timp real atât valoarea termică, dar și cantitatea de precipitații sau viteza vântului. Ea face parte din rețeaua Meteo Maramureș și aduce un plus valoare calității speciale a datelor de specialitate. Conform stației meteo de la Planetariul Baia Mare, în 2 septembrie, am avut 43,43 l/mp, de la 10 dimineața până la ora 24, așadar, în interval de 14 ore. Pentru comparație, în aceeași zi de 2 septembrie, la stația meteo Sighetu Marmației s-au înregistrat 32,51 l/mp, iar la cea din Ocna Șugatag 37,59 l/mp. Așadar, ploi serioase, la care s-au mai adăugat circa 7 l/mp în Maramureș de la miezul nopții până către dimineață.
Aceste date ne-au ajutat teribil în a afla exact cât de portocaliu s-a dovedit a fi codul emis de Administrația Națională de Meteorologie, iar datele s-au adeverit. Ce ar fi de spus este că vorbim despre ploaie mocănească, adică precipitații sâcâietoare căzute de-a lungul a mai multor ore. Pentru că, per total, recordul înregistrat în cele mai recente luni rămâne acel 44,97 l/mp din 9 august, din Baia Mare, când străzile au fost efectiv inundate.
Ideea este că am avut o vară toridă, cu valori termice cu mult peste mediile multianuale, cu zile caniculare și nopți tropicale, care, cumva, firesc, au fost urmate de acest val de precipitații de toamnă, care au debutat, ciudat sau nu, chiar în prima zi a lunii septembrie.
Să trecem în revistă datele din Maramureș ale verii toride cu vreme foarte frumoasă pe care am avut-o. Luna iunie are noi recorduri. În Maramureș, 37 grade la stația meteo Baia Mare este noul record all-time al lunii iunie. Dar avem și pentru iulie statistică frumoasă. Prima zi a lunii iulie ne-a adus un 37,7 grade. Dar recordul absolut de căldură al lunii iulie și all-time în județul Maramureș este de 39,5 grade și datează din 25 iulie 2012, fiind stabilit la stația meteo Baia Mare, care activează și funcționează foarte aproape de Aeroportul Internațional Maramureș. Am avut numeroase zile cu valori termice peste pragul considerat de caniculă, adică 35 grade, dar și valori termice peste 30 grade, dar despre asta vom mai discuta. Mai mult, nopțile tropicale au fost obișnuință, iar asta înseamnă valori minime mai mari de pragul de 20 grade. Cât privește precipitațiile, deficitul de apă din sol din iunie și iulie s-a cam reparat în Maramureș în august. În Baia Mare am avut 170 l/mp în toată luna, din care doar 45 l/mp, mai exact 44,97, în 9 august. Luna septembrie se anunță ploioasă. Dar vara este aici încă! Luna septembrie este una de tranziție, așadar încă există pulsații termice. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.