Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Poftiți la masă!: Scurtă incursiune în profilul gastronomic al Maramureșului
S-a dus vestea departe că Maramureșul este un pol al festinului, al preparatelor simple, dar delicioase. În acest ținut magic, luatul mesei reprezintă o experiență holistică, un act cultural ce presupune urmarea unui ciclu complex de acțiuni care țin atât de pregătirea preparatelor, cât și de servirea mesei.
Bucătăria tradițională maramureșeană nu este una sofisticată, însă cu siguranță toate ingredientele care ajung în oalele gospodinelor nu fac rabat de la calitate, fiind în cele mai multe cazuri ecologice. Tradiția culinară din această zonă gravitează în principal în jurul lactatelor obținute din laptele de oaie, în timp ce activitatea agricolă s-a bazat din timpuri străvechi pe cultivarea porumbului, din care se obține făina de mălai utilizată în prepararea mămăligii și a pâinii. Printre preparatele nelipsite de pe mesele maramureșenilor se regăsesc curechii umpluți (sarmale), balmoșul, mămăliga „în pături”, plăcinta creață, cozonacul cu nucă sau pancovele. Ca influențe asupra rețetelor și denumirii preparatelor, cele mai evidente sunt cele ungurești, însă pot fi identificate și influențe săsești.
Ospitalitatea este cunoscută pretutindeni ca o calitate specifică oamenilor locului, astfel că cine e invitat să „șadă” la masă în Maramureș urmează să fie cinstit cum se cuvine. Mesele îmbelșugate, doldora de bucate alese, reprezintă regula în orice gospodărie maramureșeană. Acest lucru se întâmplă pe de-o parte pentru că viața la sat presupune un nivel ridicat de activitate fizică, iar pe de altă parte pentru că mesele îmbelșugate reprezintă un dar divin, iar foamea este sinonimă cu nefericirea. Pe de altă parte, oaspeții maramureșenilor ar trebui să știe că potrvit culturii populare maramureșene trebuie să consume tot ceea ce le servește gazda, pentru „a nu lăsa răul în casă”.
Ritualul serivirii mesei începe cu închinarea unui pahar de pălincă sau horincă, iar pentru că maramureșenii sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, acesta este acompaniat de nelipsitul „Doamne-ajută!” sau de semnul crucii.
Sursa – visitmaramureș.ro