Share
Pelerinaj special în fiecare vară în Maramureș: Toți credincioșii doritori vor rosti sfinte rugăciuni la crucea de pe Țibleș mulțumind lui Dumnezeu

Pelerinaj special în fiecare vară în Maramureș: Toți credincioșii doritori vor rosti sfinte rugăciuni la crucea de pe Țibleș mulțumind lui Dumnezeu

Pelerinaj special în fiecare vară în Maramureș: toți credincioșii doritori vor rosti sfinte rugăciuni la crucea de pe Țibleș mulțumind lui Dumnezeu

O procesiune de suflet are loc în fiecare an, în luna iulie, pe Vârful Țibleșului. Cu ocazia praznicului religios al Sfântului Ilie Tesviteanul, creștinii și-au făcut o rânduială în a urca la Monumentul aflat la altitudinea de 1.839 metri.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Groșii Țibleșului, Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” Groșii Țibleșului și Mănăstirea „Piatra Fântânele” din județul vecin, Bistrița-Năsăud. Mai exact, întreaga sărbătoare se întinde pe durata a două zile. În data de 19 iulie, la ora 16.00 va avea loc comemorarea ieromonahului Gavril Miholca, fiul al satului Groșii Țibleșului.

Tot în 19 iulie, dar de la ora 18.00 va avea loc Sfânta Vecernie, cu fiii satului, fiii bisericii, alături de părintele-paroh Ioan Ropan Lungu, Slujba de Vecernie, la crucea din deal (Pleșca Țibleșului), arată organizatorii. Evenimentul principal al sărbătorii va avea loc în data de 20 iulie. Pornirea către monument va avea loc la ora 06,30, din fața primăriei din Groșii Țibleșului. La ora 10.30, se va oficia Sfânta Liturghie, respectiv Slujba de pomenire a eroilor neamului, la monumentul sfințit în anul 2014. Credincioșii vor înălța rugăciuni de mulțumire către cer la altitudinea de 1.839 metri. Totodată, va avea loc un program patriotic și Hora Unirii. La ora 16.00, la coborâre, va avea loc o agapă frățească.

Trebuie să spunem faptul că deplasarea se va face cu mașina până la Izvorul Băilor (drum auto forestier, din Groșii Țibleșului 15 kilometri), iar urcarea pe munte se va face la pas, pe poteca amenajată, timp de două-trei ore, pe traseul turistic Valea Bradului, marcat dreptunghi alb cu bandă albastră.

Munții Țibleș fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș – Igniș – Gutâi – Lăpușului – Țibleș – Călimani – Gurghiu – Harghita.

Aria centrală înaltă a acestor munți cuprinde cele trei vârfuri aflate destul de aproape unul de celălalt: Vârful Arcer, Țibleș și Bran. În anul 2014, luna august, la altitudinea de 1839 metri, a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, cu o înălțime de cinci metri, ce este situat la granița dintre județele Maramureș și Bistrița Năsăud, fiind ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munţi în timpul regimului comunist. Acesta este încadrat cu o arcadă din lemn sculptat în stilul porţilor maramureşene şi este desăvârşit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munţi. De pe Munţii Ţibleş pot fi admirate trei regiuni: Ţara Maramureşului, Lăpuşului şi ţinutul Năsăudului, au explicat specialiștii în turism din Țara Lăpușului.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu