Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 1 minut în urmă
Se fac înscrieri pentru Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 2 minute în urmă
În „Satul Copilăriei” din Desești se construiește un Centru de zi pentru vârstnici, cu activități de recuperare medicală - 47 minute în urmă
Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 17 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 17 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 17 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 17 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 18 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - în urmă
Pietrele cu suflet din Negreia – sculpturile lăsate în urmă de meșterul Gavrilă Cusco
Satul Negreia este situat la poalele muntelui Mogoșa și aparține comunei Șișești din județul Maramureș. Denumirea acestuia a fost dată de faptul că satul este așezat chiar lângă Pădurea Neagră și este atestat documentar încă din anul 1648.
Când te abați de la drumul principal al satului Șișești, luând-o către Negreia, răsare un indicator care îți va stârni curiozitatea. Acesta îți indică drumul către statuile de piatră din acest sat.
De-a lungul drumului, de la intrarea în localitate până la apariția caselor, pe partea stângă a drumului îngust care îți permite să te strecori prin sat, sunt amplasate câteva statui sculptate în pietre. Am aflat că acestea sunt pietrele cu suflet lăsate în urmă de sculptorul Gavrilă Cusco.
Gavrilă Cusco a fost un cetățean al satului Negreia care s-a remarcat și s-a făcut cunoscut prin faptul că el dădea viață unor simple pietre. De-a lungul vieții sale, el a lucrat în industria forestieră, iar pasiunea pentru sculptura în piatră o descoperise prin anii ’90, când ieșise în pensie. Dorind să fie mai aproape de rocile pe care urma să le transforme în artă, acesta s-a retras, ca un pustnic, la marginea pădurii.
Pentru a-și putea realiza lucrările, Gavrilă Cusco căuta roci care puteau fi prelucrate manual. De obicei, lucrările sale erau efectuate în tufuri vulcanice, reminiscențe ale vulcanismului local, iar când una dintre opere era finalizată, era mai întâi sfințită și apoi așezată lângă drumul ce duce către Negreia.
Din păcate, sculptorul s-a stins din viață la 86 de ani, lăsând în urmă aceste pietre cu suflet, niște figuri religioase sculptate în piatră.
Carla Ilieș