Final de mandat la Cotroceni - 8 minute în urmă
Situația gripei în Maramureș: Trei decese și sute de cazuri raportate - 11 minute în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare s-au clasat pe locuri fruntașe la Concursul de Interpretare Vocală ,,Magia Cântecului” - 5 ore în urmă
O elevă de la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare s-a calificat la etapa națională a Concursului televizat „Parlez-vous francophonie?” - 5 ore în urmă
Guvernul promite 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici - 5 ore în urmă
Diana Șoșoacă provoacă din nou scandal în plenul european - 5 ore în urmă
Se lansează Cenaclul „Rivulus Dominarum” - 9 ore în urmă
Viorica Marincaș, noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Maramureș - 9 ore în urmă
Ziua Națională a Lecturii, celebrată la Liceul „Ioan Buteanu” prin proiectul „Întâlnire pe nevăzute cu o carte” - 10 ore în urmă
„Târg de mărțisor” organizat în Târgu Lăpuș - 10 ore în urmă
Poiana Botizii – promotor al Tradiționalului. Târgul Țarinii
În sfera promovării autenticității specifice Țării Lăpușului, printre inițiatorii tradiționalismului atât de vestit în Maramureș se enumeră și Poiana Botizii, o localitate din inima naturii, situată la poalele muntelui Țibleș.
Pe parcursul a două zile (1-2 iulie), Poiana Botizii a fost gazda evenimentului „Târgul Țarinii”, organizat a doua oară consecutiv în acest areal. Evenimentul – prin a cărui program de activitate s-a dorit promovarea patrimoniului cultural al zonei, a frumuseții peisajelor verzi, a obiectivelor turistice și a populației – se numără printre puținele care mai păstrează vie hărnicia specifică satului autentic.
Evenimentul a fost organizat de familia Pașca din Poiana Botizii în parteneriat cu Primăria Băiuț și a reușit să adune la un loc muzicieni, artiști și ansambluri tradiționale din cele mai diverse zone: Baia Mare, Băiuț, Săliștea de Sus, Libotin, Glod, Tăuții-Măgheruș etc. În acest interval, pe lângă muzică cu specific tradițional, la dispoziția publicului spectator au fost instalate multiple standuri cu bucate tradiționale dintre cele mai alese, printre care se enumeră și plăcinta cu brânză, clătitele și prăjiturile realizate conform rânduielilor zonei, dar și cozonacul cu specific secuiesc, kürtőskalács realizat cu iscusință de gospodine pentru cei care și-au dorit un desert mai aparte.
Tot aici s-au regăsit standuri cu obiecte tradiționale sculptate manual, aparținătoare meșteșugarilor zonei, dar și standuri atât cu băuturi alcoolice, cât și non alcoolice, articole vestimentare, motocoase, suveniruri și jucării pentru cei mici. Desfășurat pe suprafața unui teren de dimensiuni considerabile, evenimentul a însemnat un deosebit prilej pentru iubitorii de natură, prin amenajarea unor spații dedicate exclusiv camping-ului, ceea ce le-a permis o mai bună conexiune la activitățile aflate în curs de desfășurare.
Ziua 1
În prima zi a lunii Cuptor, după un „cuvânt înainte” rostit de Viorica Maciuc, primarul comunei Băiuț, pe scena-camion au urcat rând pe rând formații muzicale și artiști, performeri care au creat o atmosferă vie, la cel mai înalt nivel, specifică Țării Lăpușului. Dintre aceștia amintim: Livia Neag Nistea, Simona Neag, Mara Music Band împreună cu Diana Borodi, Andrada Sabina Codrea și Nicu Bude. Ziua s-a încheiat grandios prin realizarea unui foc de tabără, aproape de miezul nopții, moment în care poveștile și schimbul de experiență au fost nelipsite.
Ziua 2
După o zi de activități intense, în cea de-a doua zi a evenimentului, deja începând cu orele amiezii, codrii din imediata vecinătate au început să vibreze la muzica și zumzetele publicului, de această dată unul vizibil mai numeros decât în ziua precedentă. Astfel, după un moment de rugăciune oficiat de Daniel Dascălu, preot paroh al Poienii Botizii, pe scena evenimentului au urcat un nou rând de artiști și ansambluri atât de la nivel local cât și din zonele învecinate, prin a căror prestație au reușit să ridice publicul de la masă. Dintre aceștia amintim: Deți Iuga, Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” de la Tăuții-Măgheruș împreună cu artistul vocal Florin Vasile Verdeș, Alexandra Bârsan, Livia Perța, Amalia și Raul Moldovan acompaniați de Sănducu Bococi și Olimpiu Cernestean.
Pe parcursul evenimentului, între momentele de prestație ale artiștilor, s-au organizat și concursuri: trasul sforii, prin realizarea unor echipe de câte aproximativ cinci participanți și proba fierăstrăului în cadrul căreia echipele concurente trebuiau să obțină cel mai bun timp în a tăia câte o bucată de lemn dintr-un buștean pus la dispoziție de către organizatori. Concursurile au reușit să stârnească hohote de râs, dar au însemnat și o veritabilă sursă de divertisment în rândul susținătorilor, iar pentru participanți probele s-au soldat cu „mușchi întinși la maxim”, după cum susține Primăria comunei Băiuț.
După momente de adrenalină intensă, atât pentru participanți cât și pentru susținători, ambelor tabere li s-a oferit șansa de a-și trage sufletele prin asistarea activă la un moment de muzică populară realizat de Andrei și Marinel Petreuș împreună cu orchestra, moment cu care evenimentul a luat sfârșit.
Poiana Botizii își propune prin realizarea evenimentelor de acest fel să iasă din lumina nefavorabilă sub care a fost plasată din cauza populației relativ mici, dar, totodată, își propune și o promovare a „comorilor” naturale pe care le regăsim aici. Un bun exemplu în acest sens este borcutul, apa minerală naturală folosită cu precădere în scopuri medicale în asigurarea necesarului de minerale esențiale organismului, atât de râvnită în rândul industriilor internaționale de îmbuteliere a apei.
Alexandru Chira