Les Deux Alpes – pânza albă a munților unde Iolanda Griga Gherghel pictează vise de iarnă - 5 ore în urmă
Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani - 9 ore în urmă
Se organizează șezătoare la Boiu Mare; Deți Iuga, invitat special - 9 ore în urmă
„Vișeu de Jos – Etnografie și Folclor”: Apariție editoarială la 660 de ani de atestare documentară a Vișeului de Jos - 9 ore în urmă
Majorare de 5-8% a tarifelor abonamentelor Orange - 10 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare are loc premiera unui spectacol menit să celebreze personalitatea lui Hollósy Simon - 10 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XVII) - 11 ore în urmă
Donald Trump deschide un nou teatru de război - 11 ore în urmă
Istoria și Geografia riscă să devină materii opționale - 11 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș - 11 ore în urmă
Profesorul băimărean Horea Nașcu, lector universitar al CUNBM și activist civic pentru protecția mediului înconjurător, lansează campania „Vâslim împreună pentru Ape Curate”
O activitate în premieră va avea loc în Maramureș, în luna mai 2024. Aceasta îl are ca inițiator pe lect. univ. dr. Horea Nașcu.
În 31 iulie 2021, acesta a pornit, pe râul Săsar, în aventura vieții sale. Cu barca sa, a pornit într-o călătorie de 2.200 kilometri, destinația finală fiind Sulina.
Profesorul băimărean a străbătut atunci cinci râuri, Săsar, Lăpuș, Someș (din România și Ungaria), Tisa (Ungaria și Serbia) respectiv Dunărea (Serbia și România), în 50 de zile.
În luna mai 2024, el pregătește încă o acțiune, de asemenea cu mesaj ecologic. Horea Nașcu și ONG-ul ”PE APE” organizează sesiune de canotaj în semn de protest împotriva neglijării și poluării râurilor și lacurilor din jurul nostru, prima de acest fel.
Acțiunea va avea ca traseu Râul Someș, de la Dej (județul Cluj) până la Dara (județul Satu Mare). Doritorii se pot alătura pe tot traseul sau sau pe orice lungime a râului, indiferent cât de lung sau scurt. Aceștia pot utilizat orice tip de barcă, de plută la caiac sau canoe. În cazul în care nu dețineți barcă, organizatorii promit să încerce să pună una la dispoziție. Dar pentru aceasta, va trebui să faceți o donație simbolică, în valoare de 1 leu către ONG-ul ”PE APE”, ”ONG-ul neoficial pentru protecția și bucurarea întinderilor de apă din țară”, așa cum îl descrie Horea Nașcu.
Cei care doresc să participe vor trebui să aducă anumite obiecte cu ei: șapcă, cremă de protecție solară, insecticid, sandvișuri, fructe – orice doriți să mâncați, băuturi reci, cameră/cameră de acțiune, încărcător de baterii (pentru excursia de o zi), respectiv: cort, sac de dormit, saltea de dormit/ de camping, haine suplimentare, inclusiv impermeabile, pantofi/ghete suplimentare, alimente și apă suplimentare, far sau lanternă, cuțit/topor (pentru întreaga călătorie, plus toate cele de mai sus). Se recomandă tuturor vestă de salvare și sac uscat. Drumeția se recomandă oricui poate sta la soare pentru perioade mai lungi de timp și poate vâsla fără să-și dea o lovitură. Dacă nu sunteți sigur de starea actuală a sănătății dumneavoastră, sunteți rugați să vă consultați medicul! Copiii și adolescenții trebuie să fie însoțiți de un adult, în orice moment, pentru că nu va fi nimeni care să-i supravegheze. Sunt așteptate sugestii și recomandări către organizatori. Data exactă a sesiunii va fi comunicată ulterior de către aceștia.
C.Ț.