181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 8 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
PS Părinte Iustin, prezent la lansarea cărții „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene – document istoric și discurs teologic”, scrisă de dr. Dumitrița Daniela Filip
Joi, 1 februarie, de la ora 13:00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc lansarea cărții „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene – document istoric și discurs teologic”, autor fiind dr. Dumitrița Daniela Filip, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
La eveniment a luat parte și Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care le-a vorbit celor prezenți despre această frumoasă lucrare, dar și despre autorul ei.
Au luat cuvântul: dr. Ioana Rustoiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; dr. Livia Ardelean, Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale; Laura Zaharia, arhitect, Asociația R.O.S.T. (Reabilitare Organică a Satului Tradițional). Evenimentul a fost moderat de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene.
Cartea a fost publicată prin programul-concurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca și se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică. În urma unei analize comparative a conținutului programului iconografic și a imnografiei din cărțile religioase, autorul ajunge la concluzia că ansamblul iconografic maramureșean este similară teologiei din perioada Triodului, având unele inserții tematice din celelalte două perioade liturgice, Penticostar, respectiv, Octoih.
Au fost prezenți numeroși iubitori de artă bisericească, preoți, oameni de cultură etc. Lansarea de carte a fost urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.
Foto: Arhid. Vasile Pop
Citește și