Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 1 oră în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 3 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 6 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 7 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 8 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 10 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 10 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 11 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 11 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 11 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Avem o creștere foarte mare în prezent la adolescenții români a cazurilor de depresie! Sfaturi esențiale!
Din păcate, depresia este o boală care trebuie luată în seamă. De multe ori cei din jur îi iau peste picior pentru asta. Nu înțeleg și nici nu încearcă.
Apoi, trebuie știut că ei nu doresc să moară. Starea interioară este atât de cumplită, încât nu o mai pot suporta. Deci, ei vor să scape de suferință, nu de viață. De multe ori oamenii suferă în tăcere.
După multă vreme în care gândirea depresivului este distorsionată, efectiv cheia creierului se schimbă. În astfel de depresii grave este nevoie întodeauna de tratament psihiatric. Cum spuneam, nu doresc să moară, ei vor să atragă atenția că ceva nu merge, nu funcționează.
Din păcate, oamenii sunt ca vasele… unii de porțelan, alții de plastic și unii de metal. Asta înseamnă că există și o vulnerabilitate de fond. Moștenesc această sensibilitate. Multe cărți și cercetări spun că depresia se ”formează” în primii 3 ani de viață. Aici se formează atașamentul. Deci, vulnerabilitate de fond, mediu de viață și filtrul personal de interpretare a vieții. Sunt precum o mașină cu alarma defectă. Interpretează eronat anumite situații. Gândirea distorsionată de tipul ”sunt lipsit de valoare” , ”nu merit nimic”, etc., predomină.
Întodeauna e nevoie de ajutor de specialitate. Din păcate, suferința nu se încheie aici. Cei care râman în urmă se vor măcina că nu au făcut nimic, se vor simți vinovați și dacă există și copii… pot învăța că ”atunci când trec prin dificultăți asta e soluția”. Vedeți… asta poate fi moștenirea. E trist, foarte trist când știm că depresia se poate trata. Încă ceva! Să ceară ajutor!!!!!!! Nu e nicio rușine! Avem o creștere enorm de mare la depresii la adolescenți. Pandemia a vulnerabilizat enorm. Lipsa de interacțiune, știrile negative. Suntem aici pentru sprijin!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
*Notă – rubrica va fi una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!