S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Nu oricine poate fi naș de cununie!
Posibilitatea de a fi naș de cununie, adică părinte sufletesc și duhovnicesc pentru buna călăuzire a viitorilor soți pe noul drum în viață este o responsabilitate foarte mare.
Nu oricine poate fi naș de cununie! În primul rând nașii trebuie să fie ortodocși dar și practicanți ai credinței, adică să nu vină la biserică, cum se spune în popor „din an, în Paști”.
Apoi, nașii trebuie să fie obligatoriu căsătoriți, iar pe lângă acest fapt, Biserica îndeamnă ca ei să fie mai în vârstă decât mirii, tocmai pentru a le împărtăși soților rezolvări la viitoarele probleme, din experiența căsniciei, pentru că, în mod firesc, dacă nașii sunt mai tineri decât mirii, ce ar însemna aceasta?
Sub nici o formă nu pot fi nași de cununie cei care trăiesc necăsătoriți, în desfrânare, cei care duc o viață imorală, în chefuri și bairamuri, care nu își doresc copii și opresc nașterea lor, cei care nu se spovedesc și se împărtășesc regulat.
Apoi, nu ne alegem nașii pe „fondul” prieteniei. Nu toți prietenii pot avea cu adevărat calitatea de nași. Nașii trebuie să fie aleși dintre persoanele evlavioase, cu frică de Dumnezeu, indiferent de starea lor socială, că este mai bună sau mai puțin bună. Nu aceasta este ideea! Iubirea și povățuirea nașilor pentru miri este aur și argint lămurit in foc, pentru că și finii, la rândul lor, trebuie să asculte de nași, rugându-se unii pentru alții.
Deși este o rânduială clară și precisă a Tainei Sfintei Cununii, nu este loc de interpretări. Începând cu așezarea mirilor, de o parte și de alta a mirilor (bărbații în stânga, femeile în dreapta), rămânem neștiutori cu „Cartea-n mână”! Prin tradiție, de o parte și de alta a nașilor, pot ține lumânările „cavalerii” și „domnișoarele” de onoare! Dar mâna pe Sfintele Cununii le pun doar nașii! Apoi, totul vine de la sine…!
Pr. Adrian DOBREANU
Sursa foto – doxologia.ro
Citește și
Pr. Adrian Dobreanu: Scurtă meditație la Duminica a 7-a după Rusalii