Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Copiii au nevoie de limite, de modele sănătoase și de alternative reale la timpul petrecut pe ecrane” - 3 ore în urmă
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, în misiune de reconciliere cu Washingtonul - 3 ore în urmă
David Popovici, cel mai rapid înotător din istorie la trei probe. ”De asta sunt tare mândru”, a mărturisit sportivul - 4 ore în urmă
Eveniment special în Baia Mare, la Colonia Pictorilor: „Heritage in Design”, născut din pasiunea pentru moștenirea culturală din văile Maramureșului voievodal - 4 ore în urmă
Lecție cu polițiști la Cupa României la box de la Sighet - 4 ore în urmă
În Săliștea de Sus va avea loc concertul de pricesne „Lăudați de Domnul” - 5 ore în urmă
Rezultat remarcabil: Iulia Ioana Vlad, Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale - 5 ore în urmă
Palatul Copiilor Baia Mare a vernisat expoziția „Icoana între inspirație și creație” la sediul Ministerului Educației și Cercetării - 5 ore în urmă
Semaforizare în regim galben intermitent pe timpul nopții - 5 ore în urmă
O expoziție, două autoare - 7 ore în urmă
Praznicul Floriilor la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)
Duminică, 17 aprilie, de Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost în mare sărbătoare.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, care s-au rugat cu soborul atât în interiorul, cât şi în exteriorul Catedralei, pe un timp cu vânt şi destul de friguros, deoarece duminica aceasta este considerată, pe bună dreptate, unul din cele mai mari praznice împărăteşti şi este cinstită aşa cum se cuvine de toţi creştinii.
„A sosit praznicul cel mare şi sfânt, praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, când toată creştinătatea ortodoxă este îmbrăcată în straie de sărbătoare, ca să primească intrarea triumfală a Domnului în sufletul, în viaţa şi în inima fiecăruia, în fiecare comunitate, în fiecare cetate, în fiecare neam, în fiecare seminţie, în fiecare popor creştin, pentru că aşa suntem chemaţi astăzi să-L întâmpinăm pe Domnul cu ramuri şi cu stâlpări şi cu multă iubire, credinţă şi recunoştinţă”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Sfânta Liturghie a avut un caracter de solemnitate, fiind oficiată de un mare sobor de preoţi şi diaconi. Au slujit Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Dr. Valeriu Vana, Pr. Simion Alexandru Iuga, din Năneşti, în practică liturgică, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inpector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Diac. Ioan Onuţ Păcurar, referent secretariat, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita şi Ierod. Serafim Bilţ.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Paula Simionca.
Un foarte cuprinzător şi de folos cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, care a transmis şi a descifrat mesajul Sfintei Evanghelii a Duminicii Floriilor, citite azi, pe care ni-l transmite Sfântul Evanghelist Ioan.
„Suntem în zi binecuvântată de praznic împărătesc, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Duminica Floriilor, o duminică ce marchează trecerea de la perioada celor 40 de zile de post şi de nevoinţă duhovnicească spre săptămâna cunoscută în Teologie şi în Noul Testament, ca Săptămâna Sfintelor Pătimiri, în care Domnul, Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, de bună voie şi în deplină ascultare faţă de Părintele Său Şi-a asumat Pătimirile cele de bunăvoie: scuipările, lovirile, purtarea Crucii, cununa de spini, moartea, dar a treia zi va Învia, aducând bucurie multă în cer şi pe Pământ. Suntem în zi de prăznuire sfântă, când glasul clopotelor ne îndeamnă spre duhovnicească înţelegere a Sfintelor şi Dumnezeieştilor Scripturi.
„Mântuitorul Iisus Hristos, ca şi atunci, şi acum, şi mâine şi poimâine intră în chip duhovnicesc în cetatea sufletelor noastre, în cetatea Ierusalimului sufletului nostru. De aceea, în Cartea Apocalipsei, în capitolul III, versetul 20, Ioan Evanghelistul spune următoarele cuvinte: <<Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine>>. Iată legătura duhovnicească şi adevărată care există între bătaia Mântuitorului Iisus Hristos la poarta sufletului nostru şi intrarea Lui triumfală în cetatea Ierusalimului şi, mai ales, intrarea Lui duhovnicească în Ierusalimul sufletelor noastre. Înţelegem din aceste cuvinte faptul că Mântuitorul stă şi bate la poarta Ierusalimului sufletelor noastre.
Ochi trebuie să avem şi minte să înţelegem, fiindcă Dumnezeu lucrează, este cu noi, că Dumnezeu ne cercetează şi bate la poarta sufletului nostru. Cum bate Dumnezeu la poarta sufletului nostru? Prima dată a bătut la poarta sufletului nostru când noi am venit pe această lume. Atunci a fost prima chemare, atunci a fost prima cercetare. Atunci a fost prima invitaţie de a intra Dumnezeu în sufletele şi inimile noastre”, a explicat ierarhul.
„Iată că Dumnezeu ne-a binecuvântat şi am venit pe această lume. Este prima chemare, prima cercetare. Şi de atunci, din momentul zămislirii şi până în momentul de faţă, Dumnezeu bate la poarta sufletului nostru. Doreşte să intre în fiinţa noastră, în sufletul nostru, să vadă ce este acolo. Depinde de noi dacă Îi deschidem poarta sufletului nostru, pentru că El stă la poartă şi bate. Şi bătaia Lui este înceată, aproape că nici nu o auzim. El bate la conştiinţa noastră atunci când sufletul ne este încărcat de păcate şi fărădelegi. El ne spune şi ne îndeamnă: veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da vouă odihnă. Că jugul este uşor şi povara Mea este uşoară. Veniţi la Mine toţi cei osteniţi este chemarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi ne îmbie şi ne cheamă pe fiecare dintre noi. O să avem minte să cugetăm şi minte de îndreptare. Iată, este vreme potrivită perioada Postului care a trecut şi mai ales perioada Săptămânii celei Mari, când încă avem timp să ne pregătim pentru marea sărbătoare a Învierii din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos. Şi cum ne pregătim? Prin fapte bune şi prin milostenie și prin spovedanie”.
28 ani de Arhierie pentru Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin
Un moment foarte important l-a constituit ieri, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, marcarea împlinirii a 28 de ani de la hirotonirea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin întru Arhiereu, moment petrecut în prezenţa unei mulţimi de zeci de mii de credincioşi, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.
„Aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darul sfânt şi ceresc al Arhieriei, căci, iată, se împlinesc 28 de ani de când, pe Muntele cel Sfânt de la Rohia, Dumnezeu ne-a chemat la slujire, Hristos ne-a încredinţat această jertfă şi slujirea Arhieriei prin chemarea făcută de Înaltpreasfinţitul Justinian şi alegerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hirotonirea s-a făcut la Rohia, într-o atmosferă duhovnicească, deoarece era Duminica a V-a din Sfântul şi Marele Post şi am înţeles atunci că este un testament pentru slujirea noastră, că suntem chemaţi nu la domnie, ci la slujire jertfelnică necondiţionată şi definitivă, pentru toată viaţa.
Aşa a fost chemarea noastră şi aşa a răsunat glasul Evangheliei şi porunca Mântuitorului din Evaghelie. Fiul Omului a venit nu ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul preţ de răscumpărare pentru toţi. Aşa este slujirea unui Arhiereu, a unui slujitor al lui Dumnezeu să-şi pună viaţa, să-şi pună toată osteneala şi toată jertfa lui în slujba Bisericii lui Hristos, pentru ca în aceasta să dea oamenii slavă lui Dumnezeu, cunoscând că Dumnezeu îşi cheamă la slujire din timp în timp şi în toată vremea şi în tot locul pe cei care consimt acest lucru şi pe cei care înţeleg slujirea Mântuitorului ca Blând şi Bun Păstor. Slavă lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru această sărbătoare şi slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit şi pentru tot ceea ce ne-a hărăzit şi pentru faptul că ne însoţeşte şi ne ocroteşte în permanenţă.”
În numele preoţilor şi credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a urat întru mulţi ani şi păstorire lungă Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi i-a dăruit un frumos coş cu flori albe.
Distincţie pentru Dr. Pop Coriolan
În cadrul festiv creat de această mare sărbătoare, Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit Dr. Pop Coriolan cu „Ordinul Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni, pentru că a fost unul din medicii care l-a îngrijit pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justian, care a părăsit această lume în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constatin Opriş” din Baia Mare, sub supravegherea medicului.
Procesiunea tradițională de Florii
Păstrând tradiţia care se petrece de ani mulţi în Baia Mare, în Duminica de Florii, şi anul acesta soborul ierarhilor şi peoţilor, urmat de mulţimea credincioşilor, a făcut, în dangăt de clopote şi toacă, înconjurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cu ramuri de salcie în mâini şi cântând troparul praznicului. Procesiunea s-a încheiat pe esplanada Catedralei, unde au fost oficiate rugăciunile de biencuvântare a stâlpărilor şi au fost stropite cu aghiazmă, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a adresat credincioşilor câteva îndemnuri cu privire la perioada aceasta, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”, și Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.