Postfață sau despre mesajele maestrului Tiberiu Alexa - 2 ore în urmă
Istoria brandului de tricouri Gildan: de la origini în anii ‘90 până în zilele noastre - 2 ore în urmă
Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 6 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 6 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 6 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 7 ore în urmă
Bacalaureatul a început azi cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - 7 ore în urmă
Vișeu de Sus va introduce o taxă de promovare turistică - 7 ore în urmă
Piața Izvoarele din Baia Mare, proiect de reabilitare și modernizare; Finanțare prin intermediul Agenția pentru Dezvoltare Regională - 7 ore în urmă
O nouă oportunitate pentru copiii din Baia Mare - 8 ore în urmă
Pregătiri pentru „focurile de Paște” la Groși
Tinerii comunității din Groși au avut o întâlnire la sediul primăriei duminică, 24 martie, pentru a pune la punct unele aspecte privind tradiționalul „foc de Paște” și „pușcătirile de Paște”, obiceiuri care au loc în fiecare an în această localitate.
Conform tradiției, în noaptea de Înviere, pe dealuri se adună cete de tineri și aprind focuri ritualice şi strigă într-un glas „Hristos a înviat”. Cei din satul vecin, de pe altă colină, răspund: „Adevărat a-nviat!”
Cu o săptămână înante, feciorii din sat pregătesc focul. Adună vreascuri, lemne, cauciucuri şi le duc pe deal, iar în noaptea de Înviere le dau foc. Apoi, credincioşi adunaţi în curtea bisericii, care e află la poalele dealului pe care s-a aprins focul, strigă ”Hristos a-nviat”, iar tinerii răspund ”Adevărat a-nviat!”, ritual care se repetă de trei ori. Focurile ritualice au un simbol purificator, iar în timp ce bat clopotele la biserică, este anunţată Minunea din noaptea magică, Învierea Domnului.
Măsuri de siguranță
Pentru că focurile prezintă anumite riscuri în această perioadă, de asemenea, acele „pușcături” pot fi deranjante, tinerii au fost convocați pentru a pune la punct detaliile pentru noaptea de Înviere.
„Având în vedere faptul că trăim într-o lume în care așteptările sunt din ce în ce mai mari, o lume în care suntem deranjați de orice, inclusiv de clopotele care bat dimineața, care ne îndeamnă să ne trezim pentru a merge la muncă și astfel cu sudoarea frunții să ne câștigăm pâinea cea de toate zilele, ne-a fost imposibil să găsim locația perfectă pentru acele <pușcături de Paște>. Însă împreună cu tinerii comunității noastre, sperăm că am găsit locația care să deranjeze cât mai puțin. În schimb în cimitirul de pe coastă se va face <Focul de Paște>, cu sprijinul autorităților locale, din lemne și resturi vegetale, fără cauciucuri, în noaptea de Înviere. Sperăm să beneficiem de sprijinul cât mai multor persoane pentru a identifica și alte locații în care să se facă foc de Paște și astfel să încercăm să păstrăm tradiția. Sperăm ca vom găsi înțelegere atât din partea tinerilor cât și din partea cetățenilor comunității noastre, pentru că dorim să păstrăm tradiția, dar în același timp să respectăm și legea”, a transmis șeful Postului de Poliție Grosi ASP Ungur Ioan Dumitru.
A.S.