Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 36 minute în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 2 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 2 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 3 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 3 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 4 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 4 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 4 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 4 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 4 ore în urmă
Prelucrarea cânepii – un vechi meșteșug dispărut din Maramureș
Cu mulți ani în urmă, prelucrarea inului şi a cânepii era îndeletnicirea de bază a femeilor. Astăzi, acest vechi meșteșug a dispărut din Maramureș.
„Chiar dacă în spațiul românesc a existat o întreagă cultură legată de cânepă, cultivarea și utilizarea tradițională a acesteia a încetat.
O primă cauză a fost înlocuirea treptată a fibrelor de cânepă cu cele sintetice din poliester, încă înainte de 1989. A doua a fost stigmatizarea și reglementările foarte restrictive datorate asocierii cu cânepa indiană, care este diferită față de cânepa tradițională.
Proprietățile utile pe care le are cânepa sunt numeroase, iar domeniile în care era folosită în trecut derivă din faptul că este cea mai puternica fibra naturala din lume.
Cu toate acestea, în ultimii ani, cânepa a început să fie redescoperită pentru beneficiile sale medicale și cosmetice. Aici mă refer în mod deosebit la uleiul de cânepă, care are un rol important în tratarea unor boli și în creșterea imunității. S-ar părea că nu are concurent în acest domeniu.
Mai de mult oamenii beneficiau de proprietățile benefice ale cânepii asupra sănătății datorită lucrului cu aceasta pentru obținerea fibrelor folosite la confecționarea țesăturilor și nu numai.
Oare să fi fost acesta un motiv pentru care oamenii în trecut erau mai sănătoși?
Dacă vreți să descoperiți întreaga tehnologie a prelucrării tradiționale a cânepii vizitați micul Muzeu etnografic al Familiei Pleș din Ieud”, informează Constantin Ioan Lazu, inițiatorul proiectului Maramureșu’ Meu.
L.C.H.
Foto – Constantin Ioan Lazu
Citește și