Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 9 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 9 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 10 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 14 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 16 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 16 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 17 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
Preotul Ioan Chirilă a trecut la Domnul
Sâmbătă dimineața, Preacucernicul Părinte Ion Chirilă, slujitor al credinței, culturii și duhului zonei Lăpușului a trecut la cele veșnice.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, ostenitorii Centrului Eparhial, Protopopiatul Ortodox Lăpuș, alături de părinții slujitori din Sfânta Episcopie Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului transmit familiei îndoliate condoleanțe și un mesaj de mângâiere, alinare și întărire sufletească.
Luni, 01 februarie, de la ora 18:00, la Biserica din localitatea Rogoz va avea loc Slujba priveghiului.
Marți, 02 februarie, cu începere de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul va săvârși Sfânta Liturghie la Biserica din Rogoz, iar de la ora 12:00 va avea loc Slujba Înmormântării.
Date biografice
A trata monografic în câteva rânduri personalitatea şi activitatea atât de bogată şi de susţinută a părintelui Ion Chirilă nu este deloc uşor pentru că în componentele acestei personalităţi se contopesc, deopotrivă: preotul, teologul, profesorul, compozitorul şi animatorul spiritual.
Părintele a văzut lumina zilei la 24 iunie 1948 în localitatea Humuleşti, judeţul Neamţ şi primind la botez numele Ion. Tatăl său, Aftanase, care a participat activ la al lDoilea Război Mondial, a fost rănit la Mărăşti şi decorat cu „Virtutea militară” iar mama sa, Anica, asistentă medicală. Copilăria şi-o petrece în satul Humuleşti alături de cei şapte fraţi, locuri natale cu care s-a mândrit toată viața.
Urmează cursurile şcolii primare în satul Humuleşti, iar între anii 1965-1969 cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, apoi între anii 1969-1973, studiile superioare la Institutul Teologic de Grad Universitar, din București, secţia Teologie Pastorală, luându-şi licenţa în teologie (cu nota 10) cu lucrarea „Sfânta Euharistie – deosebirea dintre ortodoxie şi protestantism”, avându-l ca îndrumător pe profesorul universitar doctor N. Chițescu.
În anul 1971, citându-l pe părintele, din dragoste pentru o frumoasă fată, va trece Carpaţii până în Maramu’, unde, la 10 ianuarie 1971, se va căsători cu tânăra Căina Chira.
La scurtă vreme, în 30 ianuarie 1971, când Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, în Catedrala cu hramul Sfinții Trei Ierarhi din Iași, va fi hirotonit preot pentru parohia Reuseni, judeţul Suceava. Acolo îşi va desfăşura pentru început activitatea misionară, iar între anii 1972-1974, va ridica, din temelie, o casă parohială şi va repara capital biserica. În anul 1974 se va muta în Maramureşul istoric, în parohia misionară Ocna Şugatag şi filia Hoteni ce însuma atunci 30 de familii ortodoxe. Începând cu anul 1974 și până în 1987 activitatea de aici va însuma: repararea bisericii din Hoteni care va fi târnosită de către IPS Teofil Arhiepiscopul Clujului în anul 1980.
Între anii 1974-1975 va suplini şi în parohia Călineşti, unde va face reparaţie capitală la biserica de acolo. Între anii 1979-1983, va ctitori dimpreună cu puținii săi enoriași, în Ocna Şugatag, o frumoasă biserică de lemn în stil maramureşean, care în anul 1983, în Duminica Tuturor Sfinților, va fi târnosită de către ÎPS Teofil Arhiepiscopul Clujului. Cu acest prilej va fi ridicat la rangul de Iconom cu dreptul de a purta brâu roșu. Tot aici va repara integral casa parohială și va construi în faţa bisericii un monument închinat în cinstea eroilor şi o clopotniţă.
În anul 1987, împreună cu familia, se va muta în Ţara Lăpuşului, în localitatea Rogoz, satul natal al soţiei. Aici, va desfășura o rodnică activitate social – misionară, administrativ-gospodărească și edilitar – culturală. Astfel, în anul 1993, aici se vor face trei clopote noi pe care vrednicul de pomenire IPS Iustinian al Maramureșului și Sătmarului dimpreună cu Preasfințitul Iustin la acea vreme Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în Duminica Tomii, anul 1994 le vor sfinţi. Cu acest prilej va fi ridicat la rangul de iconom stavrofor cu drept de a purta Sfânta Cruce.
Între anii 1988-1990, la Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – monument istoric, va face reparaţii capitale ce vor consta în schimbarea acoperişului, a gardului și porţilor, amenajarea de alei etc., iar între anii 2004-2008 sub îndrumarea sa se restaurează complet pictura, iconostasul, icoanele, candelabrul, și tot prin jertfelnicia sa, începând cu anul 1999, aceasta va deveni monument cultural UNESCO. În colaborare cu Primăria Orașului Târgu Lăpuș, prin strădania sa se va zidi aici și un monument istoric, – o casă tradiţională muzeu.
Între anii 1996-2010 pentru că biserica cea veche nu mai prezenta siguranţă, va începe ctitorirea unui nou locaș de cult, iar la 12 septembrie 2010 Preasfințitul Episcop Iustin, la acea vreme Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va târnosi noua biserică cu Hramul Nașterea Maicii Domnului, prilej cu care acesta îi va oferi părintelui dreptul de a purta bederniță.
În 22 septembrie 2013, la 350 de ani de atestare documentară a Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – monument istoric, va avea loc slujba de târnosire a acesteia rânduială săvârșită de către Preasfințitul Episcop Iustin, la acea vreme Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, părintelui acordându-i-se Gramata Episcopală din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Diploma de Vrednicie din partea Prefecturii Județului Maramureș și Diploma de Excelență din partea Primăriei Orașului Târgu Lăpuș.
Pe lângă activitatea administrativă, părintele a desfășurat și o bogată activitate culturală, fiind prezent la câteva simpozioane de specialitate unde cu mult tact a reprezentat și prezentat biserica monument istoric, căreia în anul 2013 îi va alcătui o monografie.
La împlinirea vârstei de 65 de ani, va primi din partea familiei cartea O viață dedicată bisericii, ce conține 25 de elogii alcătuite de cei dragi – familie, profesori, preoți – foști colegi etc. Alături de părinte, în munca depusă pentru Hristos şi Biserica Lui, au stat soţia, Călina, şi cele trei fete Călina, Ioana și Rebeca.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească! Veșnica lui pomenire din neam în neam!