Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 4 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 6 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 18 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Prima carte pe Everest, din istoria Maramureșului: Povestea argintarului a reușit o mare performanță! A ajuns să fie un succes pe acoperișul lumii!
Prima carte pe Everest, din istoria Maramureșului: Povestea argintarului a reușit o mare performanță! A ajuns să fie un succes pe acoperișul lumii!
„În umbra lui Shakespeare” este un succes… pe Everst! Lucrarea scrisă de Walter Übelhart a ajuns la cafeneaua literară situată la cea mai mare altitudine din lume, 4.410 metri, fiind prima carte scrisă de un maramureșean care atinge această performanță.
„Cartea „În umbra lui Shakespeare” (ediția în limba engleza), a ajuns în Himalaya, la cafeneaua literară situata la cea mai mare altitudine 4410 m. Deja cartea a fost împrumutată de un alpinist care urca pe Everest. În imagine Mureșan Felix Florian originar din Băiuț și caruia ii mulțumesc pentru efortul de a duce cartea, împreună cu alpinistul Kami Rita Sherpa, cel care deține recordul mondial de ascensiuni pe Everest 8850 m (26 de ori). Credit foto Mureșan Felix Florian”, arată scriitorul Walter Übelhart pe Facebook.
DirectMM.ro a vorbit cu scriitorul cu privire la această premieră. „Este ideea băiuțeanului nostru, Felix Florian Mureșan. Dorința este de a duce cartea, în mod simbolic, la cele mai înalte culmi, fizic vorbind. Această cafenea literară, care este cafeneaua literară situată la cea mai mare altitudine din lume, este frecventată de cei care doresc să urce pe Everest, iar întrucât se află la poalele celui mai înalt vârf din lume, cei care pornesc în expediții, aleg să petreacă timpul acolo, pentru a se aclimatiza, având la dispoziție și cărți. Sunt încântat că au ocazia să se familiarizeze cu această carte, mai ales că, astfel, prin gestul băiuțeanului nostru, se promovează atât Băiuțul, cât și Baia Mare, și Maramureșul în sine. Mi-a spus că deja s-a împrumutat și returnat, așadar s-a citit lucrarea, fapt care mă bucură”, arată pentru DirectMM.ro Walter Übelhart.
Trebuie să arătăm că nu doar cartea, cât și filmul realizat după această carte, sunt un succes la nivel internațional. În fapt, povestea lui Johannes Banfy Hunyades, băimărean de loc, născut în 1576, care s-a născut și copilărit aici. A urmat cursurile în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, după care a plecat în Londra și a devenit argintar. Astfel, l-a cunoscut cu William Shakespeare, cu care a devenit prieten la cataramă și multe din scrierile celui din urmă l-au avut ca sursă de inspirație pe Johannes. Povestea este confirmată de argumente istorice, motiv pentru care se dorește, pe bună dreptate, punerea în drept a adevărului istoric și realizarea unui circuit a acestui personaj misterios, dar cât se poate de real.
C.Ț.
Citește și