Share
Primele dovezi arheologice ale prezenței armatei romane în Maramureș

Primele dovezi arheologice ale prezenței armatei romane în Maramureș

În perioada 9 – 15 septembrie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a organizat prima campanie de cercetări arheologice în Coștiui, punctul „Imaș” sau „Epres” (comuna Rona de Sus). Finanțarea a fost făcută de instituția muzeală, iar din colectivul de cercetare au făcut parte: dr. Marius Ardeleanu – responsabil științific de șantier, Raul Cardoș (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș), Daria Dabal (Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie) și Horațiu Cociș (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău).

La cercetări au participat și voluntari de la Cercul „Gemina” din cadrul Colegiului Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației – Vasile Pop, Denis Dohi, Lionel Șofineț, Dănuț Dohotar, Vasilică Iuga, Dorothea Berci și Romina Duldner –  coordonați de prof. Marius Voinaghi, precum și Darius Giurgilă (absolvent al colegiului respectiv), Dragoș Conțiu (cercetător independent), Alin Stan și Angela Stan (Asociația Pro Detecție).

„Săpăturile arheologice au fost determinate de semnalarea recentă, în literatura de specialitate, a unei fortificații romane de tip castru roman de marș. Prin realizarea acestor cercetări arheologice s-a urmărit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice şi confirmarea existenţei unui eventual sistem de fortificaţie roman. În acest sens, pe latura nordică, în colțul sud-estic și latura vestică au fost deschise și cercetate patru suprafețe. În urma acestor cercetări putem spune că zona a fost fortificată cu un val de pământ și șanț ce închideau o suprafață rectangulară, puțin trapezoidală, de aproximativ 3,6 ha. Sistemul de construcție al valului și șanțului identificat arheologic, forma și dimensiunile fortificației au analogii directe doar în lumea romană, de unde se cunosc sute de astfel de fortificații”, informează reprezentanții Muzeului de Istorie.

Se dorește continuarea cercetărilor și în anii următori, pentru dezvelirea unuia dintre cele mai mportante situri arheologice din Maramureș și din spațiul nord-vestic al României.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu