Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 8 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 9 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 9 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 10 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 13 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 15 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 15 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 16 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 16 ore în urmă
Procesiune cu icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia; Care va fi traseul
Marți, 15 august, e Praznicul Adorimirii Maicii Domnului. Luni, 14 august, în ajunul sărbătorii, la Rohia va avea loc un eveniment deosebit.
Mai exact, va avea loc o procesiune cu icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia.
Redăm integral mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin:
Împlinindu-se un secol de la întemeierea Mănăstirii Rohia din „Muntele cel Sfânt” de către preotul ctitor Nicolae Gherman și poporul dreptcredincios din satul Rohia, împreună cu părintele Arhimandrit Macarie, starețul mănăstirii, cu părinții și frații slujitori ai acestui așezământ sfânt și sfințitor, am hotărât să dăm evenimentului o solemnitate aparte, unică și plină de semnificații istorice și duhovnicești.
Astfel, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, luni, 14 august, de la ora 15:00, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni va fi purtată în procesiune de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Rohia, ctitorită de același preot Nicolae Gherman între (1923-1925), până sus în „Dealul Viei”, la Mănăstirea „Sfânta Ana Rohia“.
Icoana pictată în Muntele Athos de monahul Nicanor și dăruită Mănăstirii de preotul ctitor Nicolae Gherman, la întemeierea Mănăstirii, va urma același traseu, în procesiune, pe care l-a făcut când a fost sfințită biserica veche a mănăstirii, ctitorită de Pr . Nicolae Gherman, slujba de sfințire fiind oficiată de episcopul Nicolae Ivan al Clujului, în 15 august 1926.
Astfel, icoana, așezată pe o mașină cu platformă împodobită după cuviință și flancată de patru militari, va fi însoțită în procesiune de către Episcopul locului, monahi, preoți din zonă și credincioși din Rohia și localitățile învecinate, pe următorul traseu: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Rohia, din Gura Uliței, pe drumul spre Mănăstire – iar de la Poarta din sat, va urma traseul de urcare al drumului auto, până în incinta Mănăstirii.
Ajunși în incinta sacră a Mănăstirii, se va înconjura noua biserică de trei ori, după care Sfânta Icoana va fi așezată în tronul ei obișnuit, spre închinarea pelerinilor.
Pe tot timpul procesiunii vor fi trase clopotele bisericii, atât cele din satul Rohia, cât și cele de la Mănăstirea Rohia, iar participanții la procesiune vor cânta cântări și pricesne închinate Maicii Domnului, specifice Postului Adormirii.
Am socotit că este bineplăcut lui Dumnezeu şi oamenilor Săi, să dăruim această binecuvântare bisericii din Rohia, credincioșilor buni din această parohie, care au întemeiat și ctitorit prima biserică și tuturor pelerinilor care vor veni de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Rohia, Sfânta Icoană urmând să binecuvânteze cu darurile, ajutorul și minunile ei creștinii, spațiul, văzduhul și timpul sacru închinat marelui praznic și să aducă mângâiere, alinare și împlinirea rugăciunilor celor ce se roagă cu credință și evlavie smerită, așa precum s-au rugat și au primit, de-a lungul unui secol, de la Maica Domnului de la Rohia, multe binecuvântări, vindecări și daruri.
Procesiunea noastră se constituie, de fapt, într-o rugăciune fierbinte pentru ca Maica Domnului de la Rohia să ocrotească în continuare poporul lui Dumnezeu din România Creștină, Neamul Românesc, Biserica Fiului Său și Mănăstirea noastră Rohia din „Muntele cel Sfânt”, pe viețuitori și închinători și să dăruiască tuturor spor și ajutor sfânt în toată lucrarea de suflet folositoare și mântuitoare.
„Maica cerului,
Nădejdea Poporului,
Sfânta Marie,
Pentru noi roagă-te!”.
L.C.H.