Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 1 oră în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 2 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 2 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 2 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 3 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 4 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 4 ore în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 16 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 17 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 17 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea a primit titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș
Azi, 17 octombrie, la Sighetu Marmației a debutat ediția 51 a Festivalului Internațional de Poezie, eveniment care se va desfășura până în 19 octombrie.
De la ora 16.30, Sala de spectacole a Centrului Cultural a găzduit lansarea cărții „Destin Liric – Gheorghe Chivu”, autor fiind prof. dr. Ioan Dorel Todea.
În cadrul acestei manifestări, prof. dr. Ioan Dorel Todea a primit titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș, distincția fiindu-i înmânată de Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
„În semn de recunoștință și admirație pentru contribuția neprețuită la creșterea prestigiului județului Maramureș pe plan național și internațional, prin realizările deosebite în domeniul cultural, pentru ocrotirea moștenirii culturale în cei peste 50 de ani de activitate îi confer această distincție din partea mea și a Consiliului Județean Maramureș”, a precizat Ionel Bogdan.
O scurtă biografie a distinsului profesor a fost postată pe site-ul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, lunile trecute, cu prilejul aniversării a 75 de ani. O redăm în cele ce urmează:
Ioan Dorel Todea este profesor de limba şi literatura română – etnologie, jurnalist radiofonic, poet, critic literar, doctor în filologie; Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. S-a născut la 28 martie 1949, în localitatea Supurul de Jos, județul Satu Mare.
A debutat literar în anul 1969, în pagina culturală a ziarului „Pentru socialism”; activitate publicistică la ziarele : „Graiul Maramureşului”, „Glasul Maramureşului”, „Opinia”, „Tribuna”, „Contemporanul”, „Cronica”, redactor la „Jurnalul de Sighet”, redactor șef adj. la revista studențească „Nord”.
Din anul 1970 a fost angajat ca director la Clubul „Unitatea” din Sighetu Marmaţiei, după un an a fost promovat metodist și apoi director la Casa de Cultură unde a avut prilejul să defășoare o bogată activitate, organizând diferite forme artistice: teatru, cenaclu literar, Ansamblul Folcloric MARA, orchestră semisimfonică, cor, Universitate Populară, a fost inițiator sau printre primii organizatori a unor evenimente culturale care s-au păstrat peste ani: Festivalul Datinilor de iarnă (de la ediția a III-a), Festivalul de poezie (inițiator), Decada culturală sigheteană, Festivalul-concurs de satiră și umor (inițiator), etc. În 1975 a devenit preşedintele Consiliului municipal al elevilor Sighetu Marmaţiei, având și o jumătate de normă în învățământ. Din anul 1984 până în 1990 a fost Preşedintele Comitetului municipal de cultură Sighetu Marmaţiei, perioadă bogată în activități cultural-artistice reprezentative. Între anii 1984- 1998 a fost director la Casa de copii şcolari din Sighetu Marmaţiei.
A participat și a organizat sesiuni internaționale pe teme de specialitate și a participat la un curs de management (la Schoten-Germania) în calitate de membru al Federației Internaționale a Comunităților Educative-România.
Pentru activitatea deosebită a fost promovat în presa și televiziunile din Franța, Anglia și Germania. A fost profesor la Şcoala Generală nr. 2, Sighetu Marmaţiei, profesor titular pe catedra de limba şi literatura română, detaşat la Grupul Şcolar Forestier din Sighetu Marmaţiei pe catedra de limba şi literatura română, între anii 2001-2014, a fost profesor titular la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, catedra de limba şi literatura română. Din anul 2014 a fost purtător de cuvânt, referent de specialitate la Centrul Cultural Sighetul Marmatiei. În anul 2017, a fost numit manager la Centrul Cultural Sighetu Marmatiei.
Distincţii primite de-a lungul timpului: Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei; diploma de onoare a Ministerului Învățământului – (1993, 1995,1997); „Ordinului Cultural Nicolae Steinhardt” din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului; diplome de onoare din partea: Inspectoratului Şcolar Maramureş, Direcţiei pentru cultură, Consiliului Local şi Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, pentru activitatea în învăţământ şi cultură etc.
Felicitări, respect și multă sănătate!