152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 35 minute în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 2 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 2 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 2 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 2 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 3 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 3 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 3 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene”
În mai 2023, în Centrul Vechi al municipiului fost amplasat grupul statuar cu fondatorii Școlii de pictură de la Baia Mare – Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Réti István, Thorma János.
Mai multe despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” aflăm de la prof. dr. Ioan Dorel Todea din Sighetu Marmației.
„Grupul statuar care îi reprezintă pe fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” în centrul vechi al orașului, un omagiu pentru Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Réti István, Iványi Grünwald Béla și Thorma János. Este o lucrarea de excepție a sculptorului arădean Deák László. Numeroși artiști plastici din toată Europa și din lume au trecut prin Baia Mare, unde s-au inspirat și au creat!
Hollósy Simon s-a născut la 2 februarie 1857, la Sighet, comitatul Maramureș, a decedat la 8 mai 1918 la Teceu Mare (azi în Ucraina), a fost fiul unui negustor armean, proprietar al unui magazin de stofe, stabilit la Sighet. Urmează cursurile gimnaziale la Liceul Piarist din Sighet și, apoi, frecventează, sporadic, cursurile Școlii de desen după model din Budapesta.
Obține permisiunea tatălui său de a urma o carieră artistică la Academia de Arte Frumoase din Munchen, unde timp de patru ani, între 1878-1882, își desăvârșește studiile. Aici înființează în 1886, propria școală particulară de pictură.
Din 1896, numele său se leagă de ceea ce în istoria artei este cunoscut sub numele de „Școala băimăreană”, o colonie de pictori care au influențat profund pictura din spațiul transilvan și cel maghiar. Fire sensibilă, din cauza unor neînţelegeri cu colegii plasticieni, se desparte de colonia băimăreană și pleacă la München. Se reîntoarce în Maramureș în 1904 și, cu sprijinul lui Gavrilă Mihalyi, organizează o colonie de pictură la Teceu, unde participă și elevi români, printre care și Cornelia Mihalyi, una dintre cele opt fiice ale lui Ioan Mihalyi de Apșa.
Hollósy Simon nu a fost un pictor prolific, preferând să-și găsească satisfacții în pedagogie. El va imprima un stil care va fi marca școlii băimărene de pictură chiar și după dispariția sa, informează prof. dr. Ioan Dorel Todea.
Citește și
Prof. dr. Ioan Dorel Todea a primit titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș