Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 6 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 6 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 8 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 10 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 11 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 11 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 12 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 12 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 12 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 16 ore în urmă
Profesorul Béres Iosif, cel mai titrat biolog maramureșean, a trecut la cele veșnice
Azi, 24 octombrie, profesorul Béres Iosif, cel mai titrat biolog maramureșean, a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani.
„Cu profund regret am aflat că în această dimineață s-a stins din viață unul dintre cei mai mari biologi ai României și unul dintre întemeietorii Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației, domnul profesor Béres Iosif. Neștearsă va fi amintirea, stima și respectul de care s-a bucurat în mijlocul comunității sighetene. Odihnă veșnică, domnule Béres!” – transmite primarul Vasile Moldovan.
Cu ajutorul reprezentanților Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației aflăm mai multe despre viața sa.
S-a născut în Sighet, pe data de 28 iulie 1933. A urmat cursurile Facultății de Biologie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Șef al secției Științele Naturii și director adjunct al Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.
De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Române (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Presedinția României, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. Începând cu 2004, este Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației. A realizat zeci de mii de fotografii, cu siguranță cea mai bună colecție a naturii Maramureșului.
Primul articol de specialitate l-a publicat in 1951, în revista Aquila (Anuarul Centralei Ornitologice de la Budapesta, fiind prima semnalare a guguștiucului în Maramureș). De-a lungul vremii, a publicat numeroase materiale științifice în reviste și anuare de specialitate din țară și străinătate. A colaborat la editarea unor mari lucrări din domeniu. În 2000, în colaborare cu Gavril Ardelean, a publicat „Fauna de vertebrate a Maramureșului”, lucrare premiată de către Academia Română.
Biolog, ornitolog, fotograf, ghid, consultant științific, Béres Iosif a fost un model pentru toți cei care l-au cunoscut personal sau au intrat în contact cu lucrările dumnealui.
Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!
L.C.H.