Share
Proiecții de filme documentare despre Fata pădurii, la Centrul Cultural din Moisei

Proiecții de filme documentare despre Fata pădurii, la Centrul Cultural din Moisei

Miercuri, 6 noiembrie, ora 18.30, la Centrul Cultural din Moisei se vor putea viziona proiecții de filme documentare despre Fata Pădurii, povești și personaje supranaturale locale, realizate în cercetarea de teren din: Moisei, Breb, Botiza, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Larga, Cupșeni. Filmele documentare fac parte din „FATA PĂDURII. DIMENSIUNEA MAGICĂ. V1”, un proiect de cercetare de arhivă și de teren, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri acestuia sunt: Muzeul ASTRA, Muzeul Național al Țăranului Român, Romanian Art Movement, Muzeul Popular de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Primăria Moisei, Radio România Cultural, ISCOADA, Scena9, IQads, Balkan Art Scene, Asociația Macaia, Plastic Art Performance Collective, Asociația Developing Art, Urban Lab, Asociația FOC, Asociația Minimorum, De Rituri și Plante.
„Vara aceasta am mers pe urma Fetei Pădurii, am vorbit cu oameni care își amintesc de parc-a fost ieri nu numai istoriile auzite din familie sau vecini, dar și întâmplările trăite pe pielea lor. Am povestit cu cei care-au auzit-o șuierând, vuind de tremurau munții, horind fără să-ntoarcă glasul, chemându-i în miez de noapte suav și atât de îmbietor că unii mai naivi i-au răspuns și vai și amar ce-au pățit. Femei și bărbați ce i-au călcat pe urma cea rea și-au rătăcit nopți la rând prin sate îndepărtate, cărora li s-a arătat cu înfățișarea persoanelor cunoscute din familie sau vecini, ca să-i ademenească. Am fost în călătorie pe munte în căutarea vestitei grădinuțe a Fetei Pădurii, cu plante de leac ordonate-n straturi, și am povestit și despre relația amoroasă de ani de zile pe care a avut-o cu un cioban din Moisei”. Vă invităm să vizionați filmele documentare realizate în cercetarea de teren în cele șapte sate din Maramureș și interviurile cu etnologi din Baia Mare și Sibiu care au studiat la rândul lor cu interes povestea Fetei Pădurii și întregul fenomen cultural țesut în jurul ei.”
Regie/Imagine Ioana Cotulbea
Montaj/Sunet Sanda Veber
Montaj/Sunet Gina Săndulescu
Identitate vizuală și Poster Artwork Aural Eye / Fotografie Ioana Cîrlig
Fata pădurii este o creatură mistică a pădurii, a cărei apariție nu prevestește nimic de bine. Potrivit folclorului maramureșean, demult, tare demult, o tânără pură și frumoasă s-a rătăcit în pădure, hoinărind dezorientată în încercarea de a-și găsi drumul spre casă. Târziu în noapte, aceasta a întâlnit un bărbat care s-a oferit să o îndrume, însă, în loc să o scoată din pădure, aceasta a dus-o mai adânc în întuneric, până la o casă de piatră. Acolo ar fi făcut incantații, făcând-o pe frumoasa tânără să-și piardă mințile și transformând-o într-o creatură de nerecunoscut. Apoi a trimis-o să bântuie pădurile și să atragă răul asupra celor ce o întâlnesc. Deși sună a scenariu de film, legenda Fetei Pădurii și-a păstrat actualitatea, croindu-și drum prin timp, întrucât nu sunt puțini cei care pot să jure că au întâlnit-o.
Lăcrimioara ZOTA

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu